Izbor župana na leto dan proslavit će uz kantadure

Izbor župana svojevrsna je povijesna predstava (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Izbor župana svojevrsna je povijesna predstava (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U najmanjem gradu na svijetu u subotu već tradicionalno slave Dan Huma i biraju župana "na leto dan", po prastarom hrvatskom običaju, a ove će se godine prvi puta istog dana održati i manifestacija "Kantaduri, va Hum!" koja je prethodnih godina održavana u drugom terminu.

Program započinje u 18 sati nastupom gunjaca Arkul i Sovinjskih gunjaca. U 19 sati je izbor župana na leto dan a u 19.30 sati a cappela nastupi po humskim ulicama.

I klape u jen bot

U 20 sati nakon manifestacije biranja župana na leto dan, započinje peti po redu susret klapa "Kantaduri, va Hum!", susret klapa ud jen bot; sa željom da se ne zatare starinska pjesma i domaća užanca, bez pomoći tehnoloških pomagala. Voditelji susreta bit će članovi Buzetskog pučkog teatra, a sudjeluju ženska klapa Volosko te muške klape Škvadra iz mjesta Košane u Sloveniji, Lungomare iz Umaga, Solinar iz Portoroža u Sloveniji, Kastav, i klapa domaćin- Boškarin iz Huma. U 21.30 sati započinje zabava "Pod pulača" - uz nastup lokalnog quinteta.

- Tradicijski izbor župana privlači puno turista u Hum, dobro je što su se dvije manifestacije povezale da se upotpune subotnji sadržaji, istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare stručna suradnica iz Turističke zajednice Buzeta Mila Nežić.

Lobiranje u konobama

- Pripreme za izbor župana u punom su jeku, s obzirom je prastari hrvatski običaj obnovljen 1977. godine, ovo je 40-ti izbor. Dva kandidata su krenula u predizbornu kampanju i lobiranje po konobama pa će možda i kvaliteta biske biti presudna za pobjedu, našalio se Denis Grabar iz Udruge Hum. U ozbiljnijem tonu nastavio je da se nada da će se tradicija održati i ubuduće neovisno o tome što se sredstva za kulturu smanjuju na državnoj pa tako i lokalnom razinama.

Govoreći o susretu klapa, Dean Prodan iz klape Boškarin, naglasio je da će se svaka klapa predstaviti svoj kraj izborom pjesama koje su i njihovi stari pjevali, ali i tradicionalnim nošnjama svojih nonića te dijalektom svoga kraja.

Dan Huma organizira Udruga Hum, suorganizatori su Turistička zajednica Buzeta i Klapa "Boškarin" iz Huma, a pokrovitelji Grad Buzet i Mjesni odbor Roč. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter