Izbor najboljeg svjetskog meda, prijave do 1. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ukrajini će se u listopadu birati najbolji svjetski med, a sudjelovati mogu svi pčelari, zaljubljenici u pčelarstvo i pčelarski stručnjaci - rok za prijave je do 1. rujna, objavio je Hrvatski pčelarski savez (HPS).

Sudjelovati se može u jednoj od tri kategorije: trgovačkoj, za najbolje pčelarske eksponate te u individualnoj kategoriji, prenosi Savez poziv Organizacijskog odbora 43. Međunarodnog kongresa Apimondije koji će se od 29. rujna do 4. listopada održati u Kijevu.

Svjetske pčelarske nagrade u Kijevu se dodjeljuju po peti put, a prvo takvo natjecanje održano je 2005. godine u Dublinu. Trgovačka kategorija (komercijalni razredi), organizirana je za proizvođače pčelinjih proizvoda i distributere meda. Prijaviti se mogu deklarirani proizvodi koji se već nalaze na tržištu i imaju potvrdu o kvaliteti i sigurnosti izdanu u međunarodnom laboratoriju. Isključivo pobjednici tog razreda, odnosno kategorije mogu se natjecati za jednu od četiri Grand Prix nagrade. Najbolje ocijenjeni med u toj kategoriji službeno nosi 'titulu' najboljeg meda na svijetu.

Individualna kategorija "napravljena" je za one kojima je pčelarstvo uzbudljiv, ali i profitabilan hobi, te vlasnicima manjih tvrtki ili obrta. Ta kategorija uključuje med, pčelinji vosak i pčelarske eksponate.

Svi izložbeni proizvodi moraju biti izvorni, dakle iz vlastitog pčelinjaka sudionika natjecanja, i moraju biti dobiveni u prošloj kalendarskoj godini. Za prijavu u individualnu kategoriju pčelarski proizvodi moraju biti bez naljepnica ili pečata, s odgovarajućim punjenjem - spremnikom meda, mora se paziti na ujednačenost eksponata, traži se čistoća i transparentnost te odsutnost kontaminacije u proizvodu.

U Kijevu se uvodi i nova kategorija nazvana Za mlađe od 18. Najmlađi pčelari po prvi puta mogu slati svoje radove (slike, fotografije) i ukrasne eksponate, a uz besplatno sudjelovanje, mogu se natjecati i za medalju na Apimondiji. Iako je rok za predaju prijava za ocjenjivanje meda 1. rujna, iz Organizacijskog odbora 43. kongresa Apimondije su potvrdili da će prihvatiti i prijave koje pristignu do 15. rujna, pod uvjetom da je plaćena kotizacija. To se, međutim, ne odnosi na ocjenjivanje fotografija, multimedije i tiskovina, jer se prijave za tu kategoriju neće prihvaćati nakon 1. rujna, napominju iz Hrvatskog pčelarskog saveza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter