Izbjegnut sudar američkog i kineskog ratnog broda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki ratni brod koji nosi navođene projektile prošlog je tjedna u Južnokineskom moru bio prisiljen na manevar kako bi izbjegao sudar s kineskim ratnim brodom, objavila je u petak američka Pacifička flota.

Incident se dogodio kad je američki brod USS Cowpens plovio u blizini jedinog kineskog nosača zrakoplova Liaoninga u vrijeme povećanih napetosti nakon što je Kine proglasila identifikacijsku zonu zračne obrane sjevernije u Istočnokineskome moru, izjavio je jedan američki vojni dužnosnik.

U još jednom incidentu, što se dogodio 5. prosinca, jedan kineski ratni brod približio se Cowpensu, koji je bio prisiljen na manevar kako bi izbjegao sudar, piše u priopćenju Pacifičke flote.

"Na kraju je došlo do učinkovite komunikacije između američke i kineske posade i dva plovila su izvela manevar kako bi omogućila siguran prolaz", rekao je dužnosnik.

Bliski susret dvaju brodova bio je najveći američko-kineski pomorski incident u Južnokineskome moru nakon 2009., izjavio je sigurnosni stručnjak Carl Thayer s Australske obrambene akademije.

Povećane napetosti zbog kineskih vojnih potencijala povećale su i zabrinutost da bi manji indicent u spornom području Južnokineskog i Istočnokineskog mora mogao dovesti do eskalacije. Japan i Kina polažu prava na otoke u Istočnokineskome moru i poslale su zrakoplove i pomorske ophodnje u to područje.

Kina i više zemalja članica ASEANA spore se oko brojnih područja u Južnokineskome moru.

Sjedinjene Države najnovijem su incidentu dale visoki prioritet u odnosima s Kinom, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta u izjavi američkom vojnom časopisu Stars and Stripes. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter