Izbjeglice uglavnom nespremne za njemačko tržište rada

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

U sljedećih nekoliko godina bi se, po procjenama ekonomskog instituta Ifw iz Kiela, broj nezaposlenih u Njemačkoj mogao, zbog priljeva izbjeglica, povećati za 376.000, javljaju u ponedjeljak njemački mediji navodeći da je većina pristiglih izbjeglica kvalifikacijski nespremna za njemačko tržište rada.

- Očekuje se da bi do 2017. ukupan broj izbjeglica, koji će steći pravo na dugotrajni boravak u Njemačkoj, mogao doseći milijun. Od tog broja je oko polovice radno sposobnih, a stalno zaposlenje bi moglo pronaći oko 94.000 izbjeglica, javlja dnevnik Bild pozivajući se na procjenu Instituta za svjetsko gospodarstvo (Ifw).

Isti institut preporuča, s obzirom na niski stupanj kvalifikacije većine izbjeglica, da se poslodavcima omoguće državne subvencije kojima bi se financiralo zapošljavanje izbjeglica po satnicama nižima od zakonom zajamčene satnice od 8,50 eura.

Prema prvim analizama, stupanj kvalifikacije izbjeglica koje dolaze u Njemačku je vrlo nizak. U zemljama porijekla, poput Afganistana, stopa nepismenosti kod mladih između 14 i 29 godina prelazi 50 posto.

Od zemalja iz kojih dolazi najveći broj izbjeglica Sirija slovi kao zemlja s dobro obrazovanim stanovništvom. No čak i kod izbjeglica iz Sirije broj onih s visokoškolskim obrazovanjem ne premašuje 6 posto.

Kako je nedavno procijenio ekonomski institut Ifo iz Muenchena, čak i kada izbjeglice posjeduju kvalifikaciju ona u velikom broju slučajeva ne odgovara njemačkim standardima.

Ifo je predložio da, osim pojačanih programa integracije poput učenja njemačkog, država dodatna sredstva uloži i u kvalifikaciju izbjeglica s dugoročnim izgledima za ostanak u Njemačkoj.

Još je na samom početku izbjegličke krize njemačka ministrica rada Andrea Nahles zaključila je kako je svega svaki deseti izbjeglica koji dolazi u Njemačku spreman za njemačko tržište rada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter