Izbjeglice će hrvatski učiti u Puli i Poreču

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plan Europske komisije da Hrvatska primi 1640 migranata s Bliskog Istoka – a koji je prihvatila hrvatska Vlada – još je uvijek samo humana ideja čija realizacija još nije u potpunosti osmišljena. U nadležnim ministarstvima javnost i mediji ne mogu dobiti preciznije informacije o tome gdje će se naseliti migranti, te hoće li se za njihov privremeni smještaj osigurati državni objekti, šatorska naselja ili će ih se rasporediti po obiteljima spremnima za prihvat izbjeglica.

Iako je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta obavijestilo javnost kako je već sklopilo ugovore s obrazovnim ustanovama u Zagrebu, Velikoj Gorici, Kutini, Puli i Poreču u kojima stranci mogu pohađati tečaj hrvatskog jezika, njihova glasnogovornica Gordana Zuccon poručuje da "nema informaciju" o tome hoće li se migranti naseliti u Istri. U Ministarstvu socijalne politike i mladih kažu da ni oni nemaju informacija o tome gdje će se naseliti budući stanovnici Hrvatske. U Istarskoj županiji naglašavaju da ni oni nemaju informacije o tome gdje će živjeti migranti koji će hrvatski jezik učiti u Puli i Poreču.

Planirano učenje hrvatskog jezika, dogovoreno, između ostalog, s obrazovnim ustanovama u Puli i Poreču, pokazuje da se razmišlja o njihovom smještaju u Istarsku županiju, pa je paradoksalno da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne može objasniti javnosti zašto su sklopili ugovore o tome.

Možemo pretpostaviti da će se tek za nekoliko tjedana, kad u Hrvatsku počnu stizati prve migrantske obitelji, koje se sad nalaze u kampovima u Italiji, Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji, biti razvidnije kako će započeti njihova intregracija u hrvatsko društvo. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter