Izbavili Bambija iz grožnjanske fontane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I u smiraj ljeta Grožnjan privlaci pozornost. Minuli vikend bio je tako u znaku 16. ex temporea, zbog kojeg su mnogi iz zemlje i inozemstva pohrlili u grad umjetnika. No, ovoga puta neki su od njih imali prilike sudjelovati u neobicnom dogadaju, nasrecu sa sretnim ishodom. Rijec je o clanovima Udruge fotografa Istre Nenadu Šimunicu i Josipu Mandracevicu iz Poreca te Robertu Sironicu iz Umaga. Naime, dolazeci u Grožnjan porecki dvojac je od Ponte Portona krenuo makadamskim putem. U nakani da zabilježe neki od grožnjanskih motiva, u nedjeljno poslijepodne zaustavili su se pola kilometra od odredišta. Slucajno ili ne, ali pokazalo se sretnim za život jednoga laneta.

– Tek što smo stali na usputnom ugibalištu, gdje se u brdovitoj strani nalazi stara cisterna (grožnjanska fontana, op. a.), culi smo "zov". Imali smo što i vidjeti - lane u vodi, kojemu se vidio tek gornji dio tijela – kazuje Nenad Šimunic. Ostali smo zateceni, jer do površine vode je metar, pa i više. Nazvao sam kolegu Sironica, koji je vec bio u Grožnjanu, da dode do nas. U meduvremenu sam na smetlištu s druge strane ceste pronašao dasku kojom smo kanili spasiti lane. Nije reagiralo, vjerojatno je bilo od umorno, i valjalo nam je poci unutra. Brzo sam to ucinio, pomilovao životinju, a onda ga predao sugradanki Heleni, u cijim je rukama bio nekoliko trenutaka. Bio je to uplašeni i iznureni Bambi, lijep kao iz bajke. U svom karakteristicnom stilu odskakutao je u slobodu – rekao je Šimunic.

Sve to kamerom je zabilježio Umažanin Robert Sironic, predsjednik istarske Udruge fotografa, dok je u meduvremenu Adriano Marušic iz Kava, clan Lovackog društva "Srnjak", stigao na mjesto dogadaja, no spašeni Bambi vec je bio u zelenoj oazi lovišta njegove udruge. Spasiteljima je u ime lovackog društva zahvalio Adriano Marušic.


Podijeli: Facebook Twiter