Izbacuju li Holy iz SDP-a?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko, iz bilo kojeg razloga, bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy prestane biti clanicom SDP-a, grupacija udruga ekologa i zavicajnih organizacija civilnog društva na celu sa Eko Kvarnerom koji joj je otpocetka davao podršku u sukobu s prvim potpredsjednikom Radimirom Cacicem, ocekuje da ce im se Holy pridružiti i da ce na taj nacin civilno društvo dobiti svog zastupnika u Saboru.

Prema informacijama koje su se pojavile nakon što premijer Zoran Milanovic ponovno nije stao iza Holy, koja je ustvrdila da joj je Cacic i fizicki prijetio i vukao je za ruku, u SDP-u se navodno razmišlja o tome da se Mirelu Holy iskljuci iz stranke zbog nanošenja štete ugledu stranke. U tom slucaju, ona bi se vjerojatno pridružila skupini ekoloških udruga pod nazivom Plavi forum, medu kojima je i Eko Kvarner Vjerana Piršica.

Iako iz SDP-a porucuju da takvo što nije na dnevnom redu, poznato je da su istupi Mirele Holy isprovocirali stranackog šefa Milanovica. U vladajucoj stranci navodno razmišljaju o tome da iskljuce Holynog donedavnog zamjenika Davora Škrleca koji je takoder javno kritizirao Cacicevo ponašanje. Njemu je vec ranije zamjereno da je sudjelovao na jednoj tribini u Istri zajedno sa zelenima, a sada se smatra da su njegovi istupi bili nedopustivi.

Sa zahtjevom da se u potpunosti riješi Mirele Holy Milanovica navodno pritišcu HNS-ovci. No, buduci da su HNS i Radimir Cacic vec dobili više nego cvrstu potporu Milanovica, upitno je hoce li šef SDP-a ici toliko daleko da iskljuci bivšu ministricu, ili ce se od nje ocekivati da sama ode. Ukoliko nastavi sa svojim, kako se smatra u SDP-u, neprimjerenim izjavama te nastavi optuživati sve da lažu, moguce je da se Holy ovih dana u najmanju ruku pritisne da sama ode.

- Ne znam hoce li me iskljuciti, ali više me ništa ne bi iznenadilo. Ako stranka tako odluci, ja im necu raditi probleme, izjavila nam je Mirela Holy. Dodaje da, medutim, ona sama zasad ne planira otici iz SDP-a. "Ako me samo zamole da odem, ja ipak ne budem. Ne mislim da sam se o išta ogriješila", kaže Holy.

Iz njezinog ponašanja jasno je da provocira takvu situaciju, razocarana odnosom premijera Milanovica prema njoj, a ukoliko bude iskljucena ili na kraju ipak sama ode, u Eko Kvarneru to ce jedva docekati.

- Njenim bi dolaskom u naše redove naša zajednica udruga civilnog društva dobila okvir za politicko djelovanje, na cemu duže radimo, dosad na lokalnim izborima s nezavisnim listama, a ubuduce možda i u parlamentu, kaže celnik Eko Kvarnera Vjeran Piršic. Cilj je okupljanje sada razjedinjenih osam zelenih stranaka i na desetke ekoloških i zavicajnih udruga iz cijele Hrvatske.

- Znam da priželjkuju da im se pridružim. Ali ja ne radim na tome sada, kaže Holy. (Tihana TOMICIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter