Izbaciti plovece ruine iz Jadrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati pomoraca i transportnih radnika iz Slovenije, Italije, Crne Gore i Hrvatske otvara novu etapu u zajednickoj borbi protiv zastava pogodnosti, kao i protiv podstandardnih brodova i luka s trajnim ciljem da se potpuno sprijeci dolazak ruiniranih i opasnih brodova u Jadran.

To je najvažniji zakljucak dvodnevnog seminara koji je u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske održan u Opatiji na temu borbe protiv podstandardnih brodova kakvi su «Lady Lina», «Premier», «Falak G». ili «Serine». Strucni seminar pokazao je pravi put suradnje u buducnosti, jer samo udruženi sindikati mogu uspješno izvršiti pritisak na državnu politiku i administraciju, na brodare i druge gospodarstvenike te tako dovesti do ispunjenja cilja i zabrane uplovljavanja starih i dotrajalih brodova, rekao je Stephen Cotten, pomocni koordinator Medunarodnog sindikata transportnih radnika (ITF).

- Želimo da Jadran bude samo pocetak te da se ista borba i suradnja proširi na cijeli Mediteran, kazao je Cotton, cije je rijeci potvrdio i predstavnik ITF-a te sindikata FIT/CISL u Italiji, Remo di Fiore.

- Ovo povezivanje pomoraca i luckih radnika je važno i na operativnoj razini, jer niti jedan ITF inspektor ne može sam arestirati brod, ali može u suradnji s predstavnicima luckih radnika, kazao je Remo di Fiore.

Da bi uskoro trebala biti otvorena široka fronta protiv podstandardnih brodova potvrdio je i tajnik Sindikata pomoraca, Predrag Brazzoduro, istaknuvši da su pozivi da se ukljuce u borbu upuceni i resornom Ministarstvu mora, predstavnicima luckih uprava i luka, agentima, brodarima, špediterima, kao i da se u vecini ovih institucija prepoznaje zajednicki interes.


Podijeli: Facebook Twiter