Izbaceni iz sjemeništa zbog homoseksualnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom ove akademske godine iz rijecke bogoslovije udaljena je nekolicina bogoslova, od kojih neki zbog sumnje u njihove homoseksualne sklonosti.

Osobu koja je na nedopušten nacin došla do kompromitirajucih podataka za spomenute bogoslove, zadiruci u njihovu privatnost, sjemenišni poglavari takoder su odmah sankcionirali udaljavanjem iz sjemeništa zbog samog tog cina, i to još prije nego što se saznalo za sadržaj tih podataka. Naime, taj je bogoslov nedopušteno »provaljivao« u privatnu kompjutersku korespondenciju svojih kolega te ju prenio poglavarima sjemeništa.

Propisi po pitanju homoseksualnih sklonosti kandidata za sveceništvo su jasni. Kongregacija za katolicki odgoj izdala je 2005. uputu u kojoj se, izmedu ostalog, navodi da ne mogu postati svecenicima osobe za koje se utvrde "duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti".

Od pocetka slucaja posebno se vodi racuna da se privatnost tih ljudi ne naruši te se zbog toga u ovome slucaju ne spominju imena niti broj osoba.

Slucajevi se još uvijek pojedinacno razmatraju te ce konacnu odluku donijeti svaki biskup za svog kandidata. (M. GRCE/NL)


Podijeli: Facebook Twiter