Izbacen i Silvano Hrelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je nastavila postupak cišcenja upravnih i nadzornih tijela od clanova svojeg bivšeg koalicijskog partnera - Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). Najnovijom odlukom razriješila je pet predstavnika umirovljenika dužnosti clanova Upravnog odbora Umirovljenickog fonda. Rijec je o cetiri HSU-ovca - Silvanu Hrelji, Dorotei Muic, Rudolfu Curcicu i Marijanu Živkovicu, te predsjedniku Sindikata umirovljenika Stjepanu Krajacicu, koji su ocito postali nepodobni nakon što je HSU uskratio potporu vladajucoj koaliciji.

Na njihova su mjesta postavljeni predstavnici i dalje "vjernih" partnera - dva saborska zastupnika HDZ-a, Vladimir Štengl i Marija Bajt, te HSS-ovac Josip Hrala, predsjednik viroviticko-podravske organizacije HSS-a. Mjesto u Upravnom odboru Fonda dobio je i Luka Krznaric, koji je koncem 90-ih bio pomocnik ministra rada i socijalne skrbi u HDZ-ovoj Vladi, te Mihovil Rismondo, asistent na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

- Ispod svakog je nivoa da se ovako nagraduju HDZ-ovi i HSS-ovi kadrovi, odnosno politicka poslušnost. To ujedno devalvira najave premijerke Kosor da ce se smanjivati primanja saborskih zastupnika. Ocito je da premijerki nije bitna strucnost, nego joj je važno da namiri clanove svoje stranke i koalicijske partnere, komentirao je Hrelja, predsjednik HSU-a. Mjesto u Upravnom odboru Umirovljenickog fonda novcano se nagraduje - clan dobiva svakog mjeseca naknadu u visini jedne i pol prosjecne mirovine, što znaci da ce saborski zastupnici, uz place od 15-ak tisuca kuna, mjesecno sada priskrbiti još dodatnih 3.258 kuna.

Hrelja dodaje da nikada nije inzistirao da u Upravnom odboru Fonda moraju biti clanovi HSU-a. - U Zakonu o Umirovljenickom fondu piše da su pet clanova Upravnog odbora umirovljenici. Mi smo predlagali i ljude iz umirovljenickih udruga koji su strucni, koji su na projektu povrata duga umirovljenicima radili od samog pocetka te znaju sve detalje. Oni bi projekt trebali pratiti do kraja njegove realizacije, no sada su na njihova mjesta izabrane osobe bez ikakvih strucnih znanja, zakljucio je Hrelja.


Podijeli: Facebook Twiter