Izazovi me tjeraju da idem naprijed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve što je lijepo kratko traje, pa je shodno s time brzo prošlo i ovih 13 dana odmora što su ih nogometaši Istre 1961 dobili po okončanju ogleda u Zaprešiću, kojim je spušten zastor na njihovu 11. prvoligašku sezonu, osmu uzastopnu. Od danas sve kreće 
ispočetka, jer novo prvenstvo starta već 15. srpnja i žele li "zeleno-žuti" spremni dočekati prvoligaška iskušenja kojih neće nedostajati, morat će u periodu što slijedi majice dobrano natopiti znojem. U pripreme će Puljane povesti Darko Raić Sudar koji je momčad vodio u dva posljednja kola s prefiksom "v.d.", kojeg mu je tijekom ove pauze skinuo izvršni direktor Michael Glover. Kako je pomoćni promoviran u glavnog trenera, trebalo 
je popuniti prazninu na poziciji "desne ruke" koju je Raić Sudar riješio na način da je pozvao Nenada Bastu da se s Verude preseli na "Drosinu" i pomogne mu u radu, a on je prihvatio ponudu.

- Zahvalio bih se Raić Sudaru, ali i klubu što su me pozvali i dali mi priliku da nakon dugo godina rada u omladinskom pogonu postanem dio prvoligaškog seniorskog svijeta - rekao je na službenom predstavljanju Nenad Basta, pomoćni trener Istre 1961.

- Darko i ja znamo se jako dugo, radili smo svojevremeno zajedno u omladinskoj školi i uvjeren sam da ćemo se dobro slagati i da među nama neće biti nikakvih problema. Smatram da smo sposobni napraviti pravu stvar, a prije svega stvoriti pravu atmosferu i na taj način ljude ovog grada, za koje znam da vole nogomet, učiniti zadovoljnima. 
Duboko se nadam da ćemo uz vjeru, veliki rad i puno truda, što obećavam s njegove i moje strane, uspjeti postići naše ciljeve.

Iskorak

Da je ozbiljno "zagrizao" za ovaj posao, Basta je potvrdio time što je dao otkaz na poslu 
i odlučio se u potpunosti posvetiti nogometu.

- Moja odluka nije došla preko noći. Imao sam već tijekom posljednjih godina nekoliko ponuda, zvali su me da dođem u omladinski pogon, a i neki treneri su željeli da radim 
s njima, ali za razliku od ovog puta, nisam ih prihvatio. Sad sam nekako osjetio da je kucnuo taj trenutak i da će ako ne prihvatim ovaj poziv moja trenerska karijera krenuti putem kojim ja ne bih želio da ode - nije dvojio Basta. - Ambicija imam, znanja također i vidjet ćemo kamo će me put koji sam odabrao odvesti, ali mogu reći da sam spreman za ono što me očekuje. Nisam odabrao miran put, odabrao sam ovaj u kojem će biti svega, pritiska naročito, ali to je bio moj izbor i tim ću putem krenuti. Bit će to jedan novi iskorak za mene, jedna sasvim druga situacija jer se u prvoj ligi stvari rade malo drugačije, ali mene sve to zanima, voljan sam učiti i vjerujem da ću se uspjeti prilagoditi.

Bastu će danas na prvom okupljanju u zeleno-žutoj svlačionici dočekati i 
nekoliko poznatih lica.

- Rocu znam s terena na kojem sam igrao i s njim i protiv njega, Ivešu praktički 
poznajem cijeli život jer smo išli u istu školu, a jako sam dobar i s Parackim. Ostale igrače ne znam osobno, poznajem ih jedino preko televizije i ono što sam ih uživo gledao na "Drosini", no bit će vremena da se upoznamo - istaknuo je Basta. - Kad je stigao poziv nisam se čuo s niti jednim od igrača koje poznajem, odluku o dolasku donio sam isključivo u razgovoru s članovima obitelji. Svjestan sam da je ovo jedna druga dimenzija, ali svi 
seniorski igrači su prošli uzraste u mlađim kategorijama tako da što se tiče nogometnog rada problema sigurno neće biti. Jedina razlika je što sam ja trenirao i družio se s djecom, a ovo ovdje se ipak radi o odraslim ljudima, već formiranim karakterima i jedino će s te strane to biti novost za mene. No, mislim da sam normalna osoba i da mogu sa svakim ostvariti kvalitetnu komunikaciju.

Prirodan slijed

Kvalitetna komunikacija mogla bi lakše premostiti fazu prilagodbe, kako igrača na njega i njegov način rada, tako i Baste spram svojih novih pulena.

- Smatram da je moj dolazak na "Drosinu" došao kao jedan prirodan slijed, da nakon dugogodišnjeg rada u omladinskom pogonu dobijem priliku raditi s prvom momčadi. Iskreno, par godina unazad nisam se baš previše vidio u seniorskom pogonu, tek sam zadnje vrijeme počeo razmišljati o tome i taman se ovaj poziv s time poklopio - 
naglasio je Basta, osvrnuvši se i na svoja očekivanja. - Uvijek samom sebi postavim visoka očekivanja, ali istovremeno s obje noge stojim čvrsto na zemlji i ne gledam previše u budućnost, idem iz treninga u trening i iz utakmice u utakmicu. Osoba sam koja vjeruje isključivo u rad, rad i samo rad te smatram da upravo rad na kraju donese sreću i rezultat.

Jedan od preduvjeta za rad je prije svega dobra organiziranost svih struktura kluba, 
nešto što je Basta u Uljaniku, premda na puno nižoj razini, imao posloženo, dok će ga na "Drosini" na tom planu dočekati poprilično drugačija slika.

- Moj posao je vezan isključivo uz Raić Sudara i teren, dok se s drugim stvarima ne želim opterećivati. Činjenica je da sam u Uljaniku proveo šest lijepih i prije svega mirnih godina, a sada me u Istri 1961 čeka posao koji će sigurno donijeti puno veći stres i pritisak, ali to je nešto što volim i s čime želim živjeti. Bolje se osjećam kad se oko mene stalno nešto događa, kad je akcija, nego kad je sve nekako mirno. Jednostavno, moram stalno imati nekakve izazove ispred sebe koji će me tjerati da idem naprijed - zaključio je Basta.

(Ivica CEROVAC)



Podijeli: Facebook Twiter