Izazovi linije u keramici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Izazovi linije" naziv je tematske žirirane izložbe Udruge likovnih umjetnika Hrvatske, Sekcije za keramiku, staklo i porculan koja u labinskoj Gradskoj galeriji traje do 18. travnja. Otvorio ju je prekjucer Bruno Hrvatin, procelnik Upravnog odjela društvene djelatnosti u prisutnosti predsjednice Sekcije ?urdice Horvat, selektorice izložbe Višnje Slavice Gabout i voditelja galerije Vedrana Kosa pred publikom medu kojom su bili i brojni autori izloženih djela.

Izložba je prvi put priredena u veljaci ove godine u Zagrebu, u povodu 60. obljetnice ULUPUH-a. Nakon Labina, bit ce u rujnu otvorena u galeriji Decumanus u Krku. Plod je nastojanja da keramika, staklo i porculan budu tretirani na drugaciji nacin od uobicajenog te da se tim odmakom približe suvremenoj umjetnosti i suvremenim medijima.

- Ovo je drugi dio projekta "Kiparsko u keramici", koji smo zapoceli 2010., a rezultati su bili izloženi u Galeriji "Vladimir Filakovac" u Zagrebu. Tada su, uglavnom ovi umjetnici, propitkivali nacin tretiranja volumena u keramici, odnosno kako keramicari pristupaju njegovom gradenju u odnosu na kiparski nacin.

Sada pristupamo tretiranju površine tog istog volumena, a elementarni potez kojim se na površini nešto pocinje je linija. Ovdje je možemo pratiti od ureza u keramicke ploce preko koloristickih šara do uzleta linije u prostor, cime ona postaje instalacija, zatim liniju u sinergiji sa zrcalom i svjetlom i na kraju prenesenu u virtualni svijet, svijet videa, kazala je Gabout u svom obracanju publici.

Izložen je po jedan rad dvadeset i sedmero umjetnika. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter