Izazov istarsko-varaždinskog menija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moro u sirupu od terana s palentom; topla salama od boškarina i tartufa na broštulanom krumpiru; juha od palente s pecenom cukom i žlicnjakom od kozje skute; pljukanci sa šugom od pulica; jelenji kotlet s vrganjima; pirjani vepar s njokima na žlicu, i na kraju - pinca u žavajonu.

Jela su to koja su pripremili istarski kuhari Marko Jovanovic, Alen Turkovic te predsjednik županijske udruge kuhara Zoran Stanisavljevic na gastronomskoj radionici koja je nedavno održana u obnovljenom podrumu Gradske tržnice u Varaždinu, u sklopu medunarodnog projekta Seenet 2.

Istarskim su kuharima na jednako atraktivan nacin odgovorili varaždinski kuhari Damir Crleni, Andelko Levanic i Marija Kuzminski, pripremivši nekoliko prepoznatljivih varaždinskih jela kao što su govedi file Patacic uz savitak od heljde s tikvicama i mrkvom, salatu "Varaždin", popularne varaždinske klipice, zagorsku juhu s vrganjima, trnovecku makovnjacu, mlince na varaždinski i starinsku pitu.

Buduci da su u autohtonim jelima Varaždinske i Istarske županije nezaobilazni bucino i maslinovo ulje, u sklopu ove gastronomske radionice predstavljena su ulja iz uljare Presecki iz Vidovca, obitelji Skender iz Brtonigle te obitelji Perin iz Vilanije u Istri.

S obzirom na to da uz vrhunska jela idu i vrhunska vina, na radionici su predstavljena i vina iz istarskog i varaždinskog vinogorja, odnosno iz Vinarije Mežnaric iz Kneginca Gornjeg, Vinarije Šafran iz Breznickog Huma, Vinarije Cattunar iz Nove Vesi te vinarije Verralda iz Brtonigle.

Ova je radionica održana kao dio projektnih aktivnosti programa Seenet 2, koji financiraju talijanska vlada te regije Toscana i Veneto, a kroz koji Varaždin suraduje i s cetiri istarska grada odnosno opcine: Brtoniglom, Grožnjanom, Pazinom i Rovinjom, uz potporu Istarske županije.

Cilj projekta je stvaranje zajednickog kulturno-turistickog proizvoda Varaždina i Istre, a sudeci po ucinku ovog prijateljskog nadmetanja istarskih i varaždinskih kuhara, uljara i enologa, zadatak osmišljavanja mirisnog i okusnog povezivanja kulinarske i vinarske tradicije dviju regija kroz zajednicki meni koji ce se promovirati i u Istri i u Varaždinu ispunjen je vrlo uspješno i kreativno. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter