Izaslanstvo MMF-a u Saboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S izaslanstvom stručnjaka Međunarodnog monetarnog fonda, koje boravi u Hrvatskoj u okviru redovnih godišnjih konzultacija, danas su radni sastanak u Hrvatskom saboru održali predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković i predsjednik Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović, izvijestila je saborska Služba za medije.

Sugovornici su uvodno razmijenili ideje i mišljenja o aktualnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj. Suglasni su da je recesija još uvijek prisutna te da su ekonomske prilike u zemlji i dalje teške.

Voditelj misije MMF-a za Hrvatsku Nikolay Gueorguiev naglasio je kao izrazito pozitivna, hrabra nastojanja i aktivnosti Vlade Republike Hrvatske na polju fiskalne konsolidacije, navodi se u priopćenju.

Gueorguiev je istaknuo da u kontekstu monetarnih pitanja i pitanja financijskog sektora postoji financijska stabilnost, ali je također izrazio i zabrinutost zbog stagnacije kredita.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković izrazio je zadovoljstvo financijskom konsolidacijom koju provodi Vlada RH.

"Snažna i odlučna politika Vlade u konsolidaciji proračuna rezultirala je time da se u prvih šest mjeseci proračun ostvaruje u skladu s planom", dodao je Gjurković.

Mnoge restrikcije i rezanja stečenih prava koje Vlada provodi nisu jednostavne, ali Vlada u tom smislu ima podršku Hrvatskog sabora, istaknuo je.

Zadaća Odbora za financije i državni proračun je, između ostalog, i da kontrolira provođenje fiskalne konsolidacije po planu i bez iznimki, jer druge alternative nema, mišljenja je Gjurković.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović predstavio je gostima iz MMF-a novi zakonski okvir koji bi trebao pomoći u poticanju investiranja, podizanju konkurentnosti, stimuliranju zapošljavanja te održavanju financijske discipline na tržištu.

Bilo je riječi i o drugim strukturnim reformama s posebnim naglaskom na restrukturiranje javnih poduzeća.

Izaslanstvo MMF-a boravi u Hrvatskoj od 19. rujna do 1. listopada u okviru redovnih konzultacija po članku IV. Statuta MMF-a kakve se svake godine obavljaju sa zemljama članicama MMF-a.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter