Izaslanstvo francuskog parlamenta u posjetu Istri


Izaslanstvo francusko-hrvatskog odbora prijateljstva pri francuskom parlamentu prevođeno Patrickom Blocheom danas je u županijskom sjedištu u Pazinu primio istarski župan Valter Flego te potpredsjednica Županijske skupštine Tamara Brussich.

- Razgovarali smo o dvije ključne stvari: suradnji na području obrazovanja naših ljudi u vezi s konkretnim europskim projektima te drugo, što je posebno važno, da preko gospodarskih komora i udruženja pozovemo francuske investitore u Istru, kazao je župan Flego te dodao da osim suradnje s francuskom tvrtkom Bouygues na dovršetku izgradnje istarske autoceste očekuje interes francuskog kapitala u gradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, javne bolnice u Puli, ali ponajviše u privatnom sektoru.

- Istra je regija koja je zaista vrlo sigurna i pogodna za suradnju i stoga vjerujem da će francuski investitori iskazati veliki interes. Uvjeren sam da postoji mogućnost suradnje na području hotelijerstva i turizma, gdje imamo vrlo veliko iskustvo, a nekoliko velikih francuskih grupacija vrlo je zainteresirano za investiranje na tom području. Nemojmo zanemariti niti poljoprivredu odnosno poljoprivredno-prehrambenu industriju, smatra predsjednik francusko-hrvatskog odbora prijateljstva Patrick Bloche.

- Istra je divna, bogata, puna raznolikosti, a vi ste već strahovito puno napravili za njen razvoj te na primjeren način valorizirali njena bogatstva. Samo bih spomenula kvalitetu istarskih vina, maslinovog ulja i tartufa koje sam imala priliku kušati prošlog tjedna, kazala je francuska veleposlanica Michaele Boccoz te je naglasila da je svrha današnjeg sastanka produbiti suradnju.

Zadovoljstvo obavljenim razgovorima izrazio je voditelj hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskog sabora Gvozden Srećko Flego najavivši da će se razgovori nastaviti o suradnji u obrazovanju, znanstvenim istraživanjima i kulturi. Susretu je prisustvovao bivši istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter