Izašla "Tek djeca" Pattie Smith

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski prijevod autobiografske knjige "Tek djeca" ("Just Kids") legendarne rockerice Patti Smith, u kojoj ta cijenjena rock pjesnikinja nudi poetski pogled na svoju neobicnu vezu i neraskidivi umjetnicki i emotivni odnos s kultnim fotografom Robertom Mapplethorpeom, izašao je u izdanju "Šarenog ducana".

Njujorška kantautorica Patti Smith na svom se putu iz anonimnosti do statusa zvijezde sretala i družila s brojnim respektabilnim imenima kao što su Andy Warhol, Bob Dylan ili Sam Shepard, no kako je napisala u knjizi, važniji od svih bio je sasvim slucajan susret 1967. s duhovnim bratom, "umjetnikom njezina života" Robertom Mapplethorpeom (1946 - 1989).

"'Tek djeca' je elegicna, detaljno ispricana i poetizirana prica o dvoje ljudi koji se s margina društva, u kratkom roku i zahvaljujuci vlastitim talentima, spektakularno premještaju u epicentar zbivanja, pod svjetla reflektora gdje su ostali do danas", napisao je u pogovoru rock kriticar Denis Leskovar koji je i autor hrvatskog prijevoda tog nagradivanog djela.

U središnjem dijelu knjige oslikan je njihov život u slavnom hotelu Chelsea kao tadašnjem epicentru svjetske rockersko-umjetnicke elite, u kojem su se dogadali susreti koji ce promijeniti njihove živote. Prica se zaokružuje kad Patti Smith postaje poznata i globalno priznata pjesnikinja i glazbenica, a Robert Mapplethorpe ugledni vizualni umjetnik koji ce najprije sablazniti, a onda fascinirati Ameriku i svijet.

Knjiga je u SAD-u izašla u sijecnju 2010. a iste je godine osvojila osvojila prestižnu americku Nacionalnu književnu nagradu u kategoriji publicistike. Bila je u top deset najboljih knjiga 2010. u izboru casopisa "Publishers Weekly" kao i u završnici izbora za najbolju proznu knjigu "Los Angeles Timesa". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter