Izađu u podne na sunce, pa pomoć traže u turističkoj ambulanti

Dr. Mia Becker i medicinska sestra Marijana Ilić  (N.LAZAREVIĆ)
Dr. Mia Becker i medicinska sestra Marijana Ilić (N.LAZAREVIĆ)

Tijekom ove turističke sezone Istarski domovi zdravlja otvaraju turističke ambulante na istim onim punktovima kao i proteklih godina, a to su glavne zgrade Ispostava Istarskih domova zdravlja u Labinu, Puli, Rovinju, Poreču i Umagu. U svim tim mjestima raditi će po dva tima, liječnik i medicinska sestra, osim u Labinu, gdje će raditi samo po jedan tim.

Ravnatelj istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić potvrdio je da svake godinu sve teže pronalaze
liječnike i sestre za rad u turističkim ambulantama. - Vjerujem da ćemo liječnika imati dovoljno, ali veliki je problem s medicinskim sestrama koje u velikom broju odlaze na rad u inozemstvo i jako ćemo teško popuniti timove za vrijeme turističke sezone, upozorava dr. Ivančić.

- S obzirom da je tek početak sezone, dosad se javio vrlo mali broj pacijenata. Na žalost, još uvijek nije riješen problem primanja turista iz Europske unije koji imaju EU zdravstvenu karticu. S obzirom da turističke ambulante nisu ugovorni subjekti HZZO-a, ne možemo fakture za usluge u turističkim ambulantama naplaćivati od HZZO-a. Zbog toga se u turističkim ambulantama pružaju usluge pacijentima koji imaju druga osiguranja ili sami plaćaju usluge. Turisti s EU karticama upućuju se u ugovorne ordinacije obiteljske medicine i pedijatrije, gdje dodatno opterećuju i tako preopterećene timove, pa ponekad moraju satima čekati na pregled. Na žalost, od ulaska u Europsku uniju došlo je
do drastičnog smanjenja standarda primarne zdravstvene zaštite za turiste koji dolaze iz Europske unije, ističe dr.Ivančić

Posjetili smo turističku ambulantu u Puli koja se nalazi u sklopu Istarskog doma zdravlja u
Flanatičkoj ulici. Tamo trenutno rade liječnica Mia Becker i medicinska sestra Marijana Ilić, a od idućeg mjeseca ta ambulanta dobiva još jedna medicinski tim. I tamošnja liječnica potvrđuje da zbog nedovoljne informiranosti najviše problema imaju s turistima koji očekuju da im je pregled pokriven putem EU kartice.

- Treba naglasiti da se sve usluge u ovoj ambulanti naplaćuju, bez obzira ima li pacijent EU karticu ili je nema uopće. Ukoliko tu karticu ima, može se javiti bilo kojoj ordinaciji obiteljske prakse, a ako nije hitnoća, uslugu će mu i tamo naplatiti. Jedino ako se pacijent zaprimi preko hitnog trakta bolnice, onda mu je kompletna obrada apsolutno pokrivena karticom. To je i naglašeno na svim karticama, no stranci to i dalje ne znaju, veli dr. Becker te ističe da turisti putem svog osiguranja kasnije mogu tražiti refundaciju troškova.

U ordinaciji se najčešće rade prvi pregledi, a ta usluga se naplaćuje 200 kuna. Medicinski tim u pulskoj turističkoj ambulanti ističe da su dosad pretežito dolazili Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Rusi, Englezi i Poljaci. "Najčešće dolaze zbog alergija ili prekomjernog izlaganja suncu, a nije niti čudno da neki zatraže liječničku pomoć, kada u podne odu na sunce", priča nam dr. Becker. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter