Izabrano 7.300 osoba koje ce nositi baklju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Londonu 2012. izabrao je 7.300 osoba koje ce od 19. svibnja do 27. srpnja nositi olimpijsku baklju.

Baklju ce na 12.800 kilometara dugom putu prema Londonu kroz Veliku Britaniju dnevno nositi 115 osoba.
Da bi odabrali nositelje baklje, organizacijski odbor Igara raspisao je natjecaj, a u iducih nekoliko mjeseci odredit ce se još 700 nositelja. Olimpijski ce plamen obici više od tisucu sela, gradica i gradova u Velikoj Britaniji, a ruta olimpijske štafete s prikazom ulica i vremenima polaska objavljena je na službenim stranicama organizacijskog odbora Igara.

Olimpijska baklja je zlatne boje i sastoji se od 8.000 malih krugova koji predstavljaju 8.000 nositelja. Visoka je 800 mm, a teži svega 800 grama, kako ne bi bila preteška za najmlade nositelje koji ce imati svega 12 godina. Izradena je od posebne aluminijske slitine korištene u svemirskoj i automobilskoj industriji.

Olimpijska baklja na putu do Londona obici ce brojne britanske znamenitosti kao što su Stonehenge na jugu države, cuveno jezero Loch Ness, Giant's Causeway u Sjevernoj Irskoj i Land's End u Cornwallu. Baklju ce nositi pješice, brodom, biciklima, na konjima, tramvajem i vlakom.



Olimpijska baklja i štafeta bili su važni elementi drevnih Olimpijskih igara. Za vrijeme trajanja Igara sveti je plamen neprestano gorio na oltaru božice Here, dok su glasnici obilazili Grcku i oglašavali pocetak Igara i sveto primirje.

Olimpijski plamen modernih Igara pali se u tradicionalnoj ceremoniji suncevim zrakama pomocu konkavnog zrcala u Herinom hramu na Olimpiji, medu ruinama poprišta drevnih Igara. Nakon kratke štafete u Grckoj preuzima ga grad domacin Igara na stadionu Panathenaiko u Ateni. Baklja s Olimpijskim plamenom zatim putuje kroz zemlju domacina gdje je nose brojni nositelji.

Svoj put baklja završava na Olimpijskom stadionu gdje zadnji nositelj pali Olimpijski plamen i time oznacava pocetak Igara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter