Iza svakog tanjura - jedna teška ljudska sudbina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pučka kuhinja u Puli otvorena je u svibnju 2013. godine. Tada je imala 60-ak korisnika, a danas u njoj većini jedini topli obrok u danu prima gotovo stotinu ljudi. Poražavajući su to podaci koji su nas i jučer dočekali u pulskoj pučkoj kuhinji smještenoj u Zagrebačkoj ulici.

Dobili četiri tone jabuka i sokove

- Kuhani obrok u pučkoj kuhinji dijelimo svaki dan, od ponedjeljka do subote, od 10.30 do 13.30 sati. U subote uz kuhani obrok korisnici dobivaju i suhi obrok za nedjelju tako da je prehrana najsiromašnijih pokrivena sedam dana u tjednu, doznajemo od Jasne Vekić, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Pula pod čijom je skrbi kuhinja.

Kako doznajemo, više od pola korisnika obrok nosi kućama, a 40-ak posto njih jede u prostoru u gradu. Pretpostavka je i da taj jedini obrok u danu kod kuće dijele s nekim ili si ga podijele na ručak i večeru.

Pučku kuhinju u potpunosti financira Grad Pula, a rješenje korisnicima izdaje Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Pule. Obroke svakoga dana priprema Pleter usluga d.o.o. s kojom kuhinja ima odličnu suradnju, dok obrok za nedjelju financira Porečko-pulska biskupija.

- U pučkoj kuhinji ne možemo primati svježu hranu kao donacije od građana radi HACCAP sustava, no odličnu suradnju imamo s udrugama i drugim privatnim i poslovnim subjektima pa donacija ne manjka, posebice u ove blagdanske dane. Tako smo od Ministarstva poljoprivrede dobili četiri tone jabuka koje ćemo podijelili korisnicima u kuhinji uz obroke, ali i u Prihvatilištu za beskućnike te u sklopu obiteljskih paketa hrane koje ćemo podijeliti potrebitim građanima za blagdane, veli nam Vekić.

Kako navodi, u suradnji s udrugom Pokret za čovjeka koja vodi Socijalnu samoposlugu, udrugom Facebook humanitarci i udrugom Naš san njihov osmijeh, dobili su veliku donaciju bezalkoholnih pića, uz pomoć i posredovanje Lions kluba Pula, pa će osim obroka i jabuka korisnicima narednih dana podijeliti i gazirana pića. Biskupija je već tradicionalno, kao i prethodnih godina, pripremila za korisnike kuhinja panetone koje će djelatnice podijeliti na badnji dan.

Iz priče s ravnateljicom, ali i dvije djelatnice koje svakoga dana dijele ručak, Đurđicom i Anom, doznajemo da se tijekom ljeta osjeti pad dolazaka, ali zimi dolaze svi koji imaju izdano rješenje od Grada Pule. Tijekom ljetnih mjeseci mnoge od gladi doslovce spašava skupljanje boca, ali i koji poslić koji mogu obaviti. Odlaskom turista i dolaskom hladnijih dana mogućnosti zarade koje kune za ove je ljude svedena na minimum. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter