Iza propalog posla s lavandom stoji Svijet biljaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suvlasnica vodnjanske tvrtke Svijet biljaka Dubravka Orlic Bašlin, koja je vec godinama na lošem glasu zbog neplacanja svojih obaveza prema radnicima, državi i dobavljacima, u ponedjeljak je održala konferenciju za novinare kako bi, veli, demantirala objede u novinama vezano za njeno propalo poslovanje sa srpskom tvrtkom Superior iz Velike Plane.

Mediji, prvo srpski, a zatim hrvatski, još su u ožujku i sad ponovno u rujnu pisali o tome da je hrvatska tvrtka narucila sadnice od Superiora po cijeni od 0,70 lipa, a uobicajeno koštaju 2,5 kuna, da bi na kraju od posla navodno odustala zbog prijetnji što se sadnice uvoze iz Srbije.

Slucaj "Lavanda" doveo je gotovo do diplomatskog incidenta izmedu susjednih država, a u njega su se ukljucili i srpska Bezbednosno-informativna agencija te hrvatska i srpska gospodarska komora, koje su pokušale smiriti strasti s obje strane granice.

Sve donedavno nitko nije sa sigurnošcu znao o kojoj je misterioznoj hrvatskoj tvrtki rijec, a iako su neki upirali prstom u Svijet biljaka, pulska poduzetnica svaki je put novinarima demantirala da je rijec o njoj. Kad je prije nekoliko dana vijest potvrdena, Orlic Bašlin odlucila je progovoriti, no negira da je bila žrtva prijetnji.

- Nije istina da sam od suradnje odustala zbog politickih pritisaka, a niti je istina da sam od tvrtke Superior narucila sadnice, kazala je na konferenciji za novinare Orlic Bašlin. Veli da nemaju potrebe uvoziti sadnice jer ih sami proizvode u stakleniku u Vodnjanu velicine 4.200 kvadrata koji ima kapacitet do milijun sadnica lavande godišnje.

- Tvrtka Superior se niti ne bavi proizvodnjom sadnica, vec su u svojem "in vitro" laboratoriju trebali procistiti nekoliko naših vrsta sadnica koje smo im poslali kako bismo iz njih dobili procišceni biljni materijal iz kojeg bismo kasnije razvili sadnice, kazala je Bašlin i dodala da, stoga, nema govora o uvozu "srpskih sadnica", kako su mediji pisali, iako uopce nije tajna da Hrvatska uvozi lavandu, i to ponajviše iz Italije. Ona je vec, napominje, cesto suradivala s tvrtkama iz Srbije, i to ce ciniti i dalje.

Navodi da su od Superiora iz Velike Plane narucili 100.000 biljnog materijala po cijeni od 0,10 centi po komadu, ukupno dakle 10.000 eura, što Svijet biljaka nikad nije platio jer biljke nisu preuzeli.

- Odustali smo od suradnje nakon što su u tvrtki Superior izašli u medije o našim namjerama i objavili informacije koje su trebale biti poznate samo poslovnim partnerima. Upozorili smo ih da su u objavljivanju ovih netocnih informacija na tržištu stvorili pomutnju u pogledu troškova proizvodnje sadnog materijala. Ne znam jesu li proizveli biljni materijal. Nismo imali nikakav ugovor pa ne snosimo nikakve penale, to je na neki nacin bio probni rad, a mi smo im bili prvi takav posao u laboratoriju, navodi Bašlin.

Posao je ugovoren još krajem prošle godine, dok je isporuka trebala biti u ožujku 2011., upravo kad je prvi put objavljeno da ce tvrtka iz Velike Plane u Hrvatsku izvoziti sadnice proizvedene u biotehnološkom laboratoriju, ali se nije znalo za koju tvrtku. Na pitanje zbog cega su odustali od narudžbe kad se ime njene tvrtke tada u medijima uopce nije spominjalo, odgovara da je razlog nacin rada u laboratoriju.

Navodi da je na beogradskoj televiziji B92 vidjela da rade bez rukavica, odnosno da uvjeti u laboratoriju uopce nisu sterilni. Odbila je svaku spekulaciju da je od narudžbe odustala zbog financijskih poteškoca te kazala da "10.000 eura nije veliki iznos".

Na upit znaci li to da je izašla iz financijskih problema, platila dugove dobavljacima, kao i svim onim radnicima koji su mjesecima radili bez place, a u meduvremenu podigli tužbe na sudu, kazala je da o tome ne želi govoriti jer to nije tema konferencije. Nije željela odgovoriti ni na naša pitanja o tome koliko trenutno zapošljavaju radnika, koliki je broj tužbi podignut prema Svijetu biljaka, kao i prema njenoj drugoj tvrtki Agrofarmaciji, koja je u višemilijunskim dugovima.

- To nije tema konferencije, ponovila je Orlic Bašlin. (Maša JERIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter