Iza inicijative "U ime obitelji" stoji stranka Hrast?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici kampanje "Građani glasaju protiv!" ustvrdili su danas da iza Građanske inicijative "U ime obitelji" zapravo stoji političko pozicioniranje "jedne marginalne političke opcije", stranke Hrast, koja, kazali su, niti na parlamentarnim izborima 2011., niti na europskim izborima 2013. nije polučila nikakav rezultat, a na zadnjim lokalnim izborima dobila je tek nekoliko gradskih vijećnika.

Tu je riječ o izrazito gruboj političkoj manipulaciji, a njihova je kampanja za prikupljanje potpisa za predstojeći referendum počela točno pred kraj kampanje za lokalne izbore, rekla je Nives Miošić, voditeljica istraživačkog centra GONG-a, predstavljajući medijima na konferenciji za novinare u Zagrebu rezultate istraživanja koje je analitički tim kampanje proveo na temelju javno dostupnih podataka na internetu.

Objasnila je da je predstavnica Inicijative Željka Markić bila prva predsjednica stranke Hrast, a Krešimir Planinić, koji je pravni savjetnik inicijative, član Nadzornog odbora te stranke. U ljeto 2011. došlo je do raskola u stranci i osniva se Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku, čiji je predsjednik Ladislav Ilčić, predvodnik inicijative za zabranu abortusa i protivnik uvođenja 4. modula zdravstvenog odgoja u škole.

U tablici kampanje "Građani glasaju protiv!" stoji i da su na izbornim listama Hrasta bili članovi porodica Ilčić i Markić: dvije Ilčićeve sestre i otac Željke Markić.

Miošić je rekla da je u programu Ilčićevog Hrasta i zahtjev za izmjenu zakona s ciljem zabrane abortusa te protivljenje medicinski potpomognutoj oplodnji, te zaključila kako je referendumsko pitanje trebalo glasiti: "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak neraskidiva životna zajednica žene i muškarca, u kojoj će biti zabranjen pobačaj i onemogućena medicinski potpomognuta oplodnja?".

Da su predstavnici inicijative "U ime obitelj", "zapravo predstavnici stranaka zakamufliranih u toj inicijatuvi", na taj način postavili pitanje ne bismo niti izlazili na referendum, jer zabrana abortusa ili medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj nema potporu, istaknula je Miošić, podsjetivši da kod nas svaki treći brak završava rastavom, a svaki peti ima problema s plodnošću.

Kampanja "Građani glasaju protiv!" dosad je okupila gotovo šezdeset udruga i organizacija koje se bave zaštitom i promicanjem različitih segmenata ljudskih prava, a najavljuje i da će uoči referenduma organizirati koncert na Trgu bana Jelačića, na kojem bi trebali nastupiti, među ostalima, splitski TBF i riječki Let 3. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter