Iz Županije novi udarac standardu škola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srednje škole u Istri proživljavaju jedno od najtežih razdoblja dosad. Njihov osnivac, Istarska županija, ove im je godine dodijelila trecinu manje sredstava. Lani su 22 škole i jedan ucenicki dom dobili ukupno 6,1 milijun kuna, a u 2011. Županija je iz decentraliziranih sredstava, koje dobiva od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, na školske racune proslijedila dva milijuna kuna manje, odnosno 4,1 milijun.

Prošlu nastavnu godinu škole su donekle prebrodile jer im je prva tri mjeseca novac stizao po starom, no tijekom ljetnih mjeseci uplacivan "višak" morali su vratiti pa im je rad u novoj školskoj godini postao neizdrživ. Da stvar bude gora, za 2012. županijski oci najavljuju nove rezove te su od ravnatelja zatražili da hitno do 28. rujna dostave financijski plan sa smanjenjem za dodatnih 1,9 posto.

Škole sada na svom racunu dobivaju izmedu 6.000 i 29.000 kuna mjesecno, ovisno o broju ucenika i razrednih odjeljenja, a iz ovih skromnih sredstava moraju platiti, izmedu ostalog, sav uredski materijal i ostale materijale i sirovine, sitni inventar, telefonske i poštanske usluge, tekuce održavanje, racunalne usluge, zdravstveni pregled zaposlenika pa sve do strucnog usavršavanja nastavnika koji je obvezan, ali novca, upozoravaju ravnatelji, nema.

Ministarstvo je ove godine smanjilo novac za sve srednje škole, ali ne za trecinu.U slucaju istarskih škola, manje je sredstava za oko devet posto pa bi ocekivano bilo da je osnivac, sukladno tome, i školama dao devet, a ne 33 posto novca manje. Umjesto toga, sav je problem skupih energenata prebacen na ionako siromašan proracun škola, cime je Županija zadala završni udarac niskom standardu obrazovnih institucija u Istri, a koji je, prema upozorenjima sindikata, medu najnižima u Hrvatskoj.

Ravnatelji upozoravaju da je u 2009. i u 2010. Istarska županija školama mjesecno uplacivala 40, a 2011. svega 28 kuna po uceniku. Takoder, po razredu gimnazije dotacija je smanjena s 300 na 200 kuna, a za strukovne programe s 400 na 300 kuna. U odluci Ministarstva kojom je za Istarsku županiju doznaceno 17,5 milijuna kuna proizlazi da za ovu godinu za 7.556 srednjoškolaca država izdvaja 2.325 kuna, ili 193 kune mjesecno. Najviše po uceniku dobiva Karlovacka županija - 2.624, a najmanje Požeško-slavonska - 1.593 kune godišnje.

Premda su i gradovi, a ne samo županije kao osnivaci, nositelji financiranja srednjih škola na svom podrucju, Grad Pula ne izdvaja ni kune, unatoc tome što ovdje djeluje gotovo polovica svih srednjih škola u Istri, tocnije deset.

Porec je pak ove godine kao i Pazin povecao sredstva. Porecke srednje škole Mate Balota i Antona Štifanica ukupno ce ove godine raspolagati s 376.500 kuna, što je više nego lani kad su imale 275 tisuca kuna. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile u Pazinu od gradske je uprave lani dobila 75 tisuca, a ove godine 147 tisuca kuna. Labin ne izdvaja sredstva za svoju jednu srednju školu, a od Rovinja i Umaga nismo dobili odgovor.

Medu stavkama koje Istarska županija direktno placa su energenti, koji se za ovu godinu predvidaju na 4,6 milijuna kuna, na naknade za prijevoz za zaposlenike odlazi 7,7 milijuna kuna, a za zakupe prostora isplacuje se gotovo milijun kuna.  (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter