Iz Zaklade Adris 400 tisuća kuna za pulsku bolnicu

Uručenje donacije predstavnicima pulske bolnice
Uručenje donacije predstavnicima pulske bolnice

Svečanošću dodjele sredstava zaključen je šesti donacijski ciklus Zaklade Adris, kojim je dodijeljeno više od tri milijuna kuna za 36 projekata iz raznolikih područja. Donacije su uručene u Zagrebu u nazočnosti članova Zakladne uprave i njenih vijeća, na čelu s predsjednikom prof. dr. Zvonimirom Marekovićem te članova Uprave Adris grupe, predvođenih predsjednikom mr. Antom Vlahovićem.

U ovom je ciklusu Zaklada izdvojila znatna sredstva za podršku projektu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Integracija Republike Hrvatske u Europsku mrežu za unaprjeđenje liječenja bolesti mozga tehnologijom matičnih stanica", a za projekt "Uvođenje imunohistokemijske analize i molekularne dijagnostike u Općoj bolnici Pula" 400 tisuća kuna, što je najveća pojedinačna donacija.

Podršku Zaklade dobio je i projekt Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba "Razvijanje DNA biljega za praćenje gospodarski značajnog školjkaša Ruditapes decussatus u Jadranu".

U području Stvaralaštvo među ostalima donirani su Matica Hrvatska za projekt "Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj 2012./2013.", SKUD "Ivan Goran Kovačić" za nabavku narodnih nošnji, obuće i tradicijskih glazbala i Osnovna škola Donja Dubrava za projekt "Bake i djedovi na Fejsu - neformalno informatičko obrazovanje osoba treće životne dobi".

U području Baština izdvojena su sredstva za otkup slike Krste Hegedušića "Na Dravi" i za projekt "Eko muzej Pustinja Blaca" Centra za kulturu Brač.

Na području Ekologija posebno se ističu projekti "Genska identifikacija hrvatskih autohtonih vrsta" Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i "Tajna starih sorata jabuke" Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Znatna sredstva osigurana su i u području Dobrota, gdje se ističu projekti Caritasa Varaždinske županije "Caritasova pučka kuhinja u Varaždinu" i Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama Vukovar "Ljudi ? koje nitko neće ? opremanje prostora".

Izvrsnim učenicima srednjih škola, studentima i polaznicima poslijediplomskog usavršavanja dodijeljene su i 23 stipendije za koje je Zaklada izdvojila 560 tisuća kuna.

Za financiranje zaklade, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini, a uključivši i ovaj donacijski ciklus, u posljednjih šest godina dodijelila je gotovo 24 milijuna kuna. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter