Iz vode u Butonigi uklanja se mangan i željezo

Luka Ladavac iz kazališne skupine Četvrtašići najbolja muška uloga
Luka Ladavac iz kazališne skupine Četvrtašići najbolja muška uloga

Ispitivanja prirodnih, neobrađenih voda u istarskoj županiji se provode od 1997. godine. Za svaku godinu Zavod za javno zdravstvo Istarske županije izrađuje elaborat "Kvaliteta prirodnih resursa voda uključenih u vodoopskrbu u Istarskoj županiji". Navedeni elaborat, sačinjen na temelju ispitivanja iz 2016. godine, uključuje rezultate ispitivanja županijskog programa ispitivanja kakvoće voda uključenih u vodoopskrbu koje provodi Zavod za javno zdravstvo, objedinjeno s rezultatima nacionalnog monitoringa kojeg provode Hrvatske vode.

Uvijek isto

Programom praćenja su obuhvaćeni izvori: Sv. Ivan, Gradole, Bulaž, Rakonek, F. Gaja, Kokoti, Plomin, Kožljak, Mutvica; zatim bunari Tivoli, Karpi, Šišan Jadreški, Valdragon 3, Valdragon 4, Valdragon 5, Ševe, i Peroj, Campanož, Fojbon, Rizzi, te akumulacija Butoniga.

U ispitivanim uzorcima izmjereni su neki parametri iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija (MDK) na osnovu standarda o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, ali nema mjesta panici jer su ti parametri iz godine u godinu gotovo isti.

Akumulacija Butoniga ima problema s bojom, manganom, željezom, mutnoćom i relativno visokom temperaturom vode u površinskom sloju. Bunar Campanož pati od mutnoće, a u njemu ima mangana, i posebno nitrata, čija je koncentracija neznatno niža od MDK vrijednosti za ovaj parametar (49,7 mg – MDK 50 mg). Nitrata ima i u bunaru Škatari, a zamućenje i sadržaj ukupnih suspendiranih tvari zabilježeno je u izvorima Sv. Ivan, Bulaž, Gradole, Rakonek te u bunaru Tivoli.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić kaže da je iz elaborata vidljivo da rezultati ispitivanja ne pokazuju značajna odstupanja u odnosu na dugogodišnje razdoblje. Vrijednosti parametara koji povremeno prelaze maksimalno dozvoljene koncentracije za vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju, isti su kao i u prethodnim ispitivanim parametrima.

- Sve vode prirodnih resursa prerađuju se prije korištenja za ljudsku potrošnju. Na resursima Istarskog vodovoda Buzet, prvenstveno izvorima, provode se postupci prerade vode, koji uključuju postupke sedimentacije, filtriranja i dezinfekcije. Na akumulaciji Butoniga primjenjuje se složena prerada vode, prvenstveno zbog uklanjanja mangana i željeza, kaže Zidarić.

Na resursima Vodovoda Labin provodi se samo postupak dezinfekcije. Vodovod Pula provodi postupke sedimentacije, filtriranja i dezinfekcije na izvoru, a na bunarima samo postupak dezinfekcije. U slučaju nesukladnosti bunarskih voda, bunari se isključuju iz sustava vodoopskrbe.

Valja naglasiti da su izvorišta i bunari u kršu vrlo osjetljivi prema vanjskom onečišćenju.

Loše septičke

- Najveća onečišćenja dolaze preko puštanja u tlo nepročišćenih otpadnih voda te putem procjednih voda neuređenih odlagališta otpada. Slijedom toga, u zaključku ovakvih izvještaja već se godinama provlači apel prema jedinicama lokalne samouprave, tvrtki IVS-Istarski vodozaštitni sustav i Hrvatskim vodama te komunalnim tvrtkama da ubrzaju građenje sustava javne odvodnje s uređajima za pročišćavanje kao krajnjim objektima, te sanaciji legalnih neuvjetnih i "ilegalnih" odlagališta. U rješavanje ovog problema se moraju svi uključiti: od jedinica lokalne samouprave, do hrvatskih voda i inspekcijskih službi koje moraju stati na kraj bespravnoj izgradnji, bespravnoj eksploataciji mineralnih sirovina i bespravnom bušenju u cilju pronalaženja i korištenja podzemnih voda. Provođenjem mjera koje utječu na kvalitetu podzemnih voda zasigurno će poboljšati kvalitetu prirodnih i sirovih voda te imati izravan utjecaj na smanjenje potrebe za preradu pitke vode koja se koristi u vodoopskrbnim sustavima Istarske županije, zaključio je Zidarić.




Podijeli: Facebook Twiter