Iz vikendica na Ližnjemoru pokradeno sve što je vrijedno

Vlasnici kuća su ogorčeni jer se neprestano provaljuje (D. MEMEDOVIĆ)
Vlasnici kuća su ogorčeni jer se neprestano provaljuje (D. MEMEDOVIĆ)

Da su u okolici Fondola na vodnjanskom području, uz Vodnjansku cestu i šumu Ližnjemoro, zaredale provale u vikendice, malo je reći. Jer, razgovarali smo s čovjekom kojem su u posljednje vrijeme obijesni kradljivci provalili čak četiri puta, od toga tri puta u samo posljednjih šest mjeseci!

- Ljudi me pitaju zašto bih sada prodavao kuću. Ma ne mogu više! Bijesan sam, ogorčen, osjećam se bijedno, rekao nam je vlasnik kućice nedaleko od Vodnjanske ceste čije se imanje na meti kradljivaca posljednji put našlo proteklog vikenda. Nakon toga zatekao je razvaljene prozore i vrata pajserom, a interijer kućice u kompletnom neredu - hulje ne samo da kradu, nego i unište sve na što nalete.

Nestajale plinske boce, alati, gorivo…

Naravno, i ovog je puta zvao policiju, izuzeti su tragovi, skinuti otisci, ali ga je iskustvo podučilo da od organa reda ne treba očekivati da pronađe agregate, motorne pile, trimere, bušilice, plinske bombole, brusilice i ostali silne uređaje i alate koje su kradljivci odnosili mnogima u okolici Fondola.

- Vjerujte, u svim tim provalama oštetili su me za više od 50 tisuća kuna. Bio sam i osiguran, ali osiguranje pokrije tek manji dio vrijednosti. Za sve sam te stvari imao račune. Dva puta sam kupovao trimer, oba su mi ukrali. Kao da me prate, kao da znaju što sam donio u kuću, kaže izrevoltirani sugovornik koji inzistira na anonimnosti.

I u širem susjedstvu su nestajale plinske boce, alati, gorivo... sve što ima ikakvu vrijednost. No, nisu im na meti samo materijalna dobra, jer kradljivci kao da uživaju u svojoj obijesti - vlasnici nalaze razvaljen namještaj, razbacane stvari, isječene instalacije. Koliko daleko ti kriminalci idu, govori podatak da su za jednu od prijašnjih krađa ištemali kompletan prozor šupe da bi uklonili rešetku. Iako je vlasnik prozor nadozidao, još su vidljivi tragovi na fasadi šupe iz koje su nestao kompletan alat. Za takvo nedjelo potrebni su sati rada što sugerira da kradljivci jako dobro poznaju i teren i prilike te da imaju pregled nad situacijom.

S druge strane Fondola čujemo priču da su u šumi, prekriveni odjećom, pronađeni akumulatori i kosilica, koje su, opterećeni teškim plijenom pustili nakon posljednje krađe. Ako to znači da u pohode kreću pješke, to onda znači i da ne dolaze izdaleka! Uostalom to sugerira i krug kojim operiraju, držeći se uglavnom usamljenih objekata oko šume Ližnjemoro i Vodnjanske ceste. Kradljivci su se za vikend, čujemo, spustili cestom i kroz šumu do Valbandona gdje su iz prvih objekata uz šumu, navodno, ukrali ogromne količine nafte i pesticida.

Ugradili alarme i angažirali zaštitare

Među prvim valbandonskim kućama na granici vodnjanske i fažanske uprave, naišli na zavjet šutnje. Iako nas mnogi upućuju na određenu kuću za koju su čuli ili znaju da je bila metom provalnika, njeni nas domaćini uvjeravaju da im se ništa takvog nije dogodilo. Da se nije među vlasnike uvukao strah i osjećaj srama što su im imanje oskvrnuli kriminalci?

I na drugom djelu fažanske općine dugo su se nosili s mučnim krađama - u izoliranom naselju u šumi uz Galižansku cestu, što je zračnom linijom vrlo blizu Fondola. No, tamošnji mještanin, koji je također inzistirao na tome da ostane anoniman, kaže da se situacija normalizirala prije pola godine.

- Živim tu pa nisam imao problema, mada je bilo ovdje itekako puno krađa. Do kada? Do prije godinu dana, možda i pole godine. U naselju se živi stalno u još dvije, tri kuće, ostalo su vikendice pa se kralo sve ono što inače vikendaši ostave u objektima. Riješilo se tako da su svi uveli neke mjere sigurnosti, alarme i slično, u dogovoru s redarskim kućama. A vidim svako toliko i da policija obiđe naselje navečer. Vjerojatno i to pomaže, zaključuje mještanin naselja uz Galižansku cestu.

Šteta od krađa 200 tisuća kuna!

"Tijekom cijele prošle godine pa do 20. siječnja ove godine, na području zvanom Ližnjemoro, evidentirano je 18 kaznenih djela teške krađe. Objekti napada su uglavnom bile vikend kuće, garaže, šupe. U tri slučaja otkriven je počinitelj dok se u preostalih 15 poduzimaju mjere i radnje na pronalasku počinitelja", odgovor je koji smo primili iz Policijske uprave istarske. Od zabilježenih kaznenih djela, devet je provala evidentirano na području zvanom Pineta u Valbandonu, tri provale u Bunarskoj ulici u Puli dok je u Puljskoj i Fažanskoj ulici na području Vodnjana, evidentirano šest kaznenih djela teških krađa. - U navedenim provalama otuđeni su televizori, bicikli, gorivo, solarne ploče, razni alat, nakit i novac, čime je vlasnicima objekata pričinjena materijalna šteta od oko 200 tisuća kuna", pišu iz PU istarske. No, s obzirom da su ta kaznena djela dogodila u razdoblju od jedne godine navode i da po učestalosti zabilježenih kaznenih djela ovo područje ne odskače u odnosu na druga. Iznimka je protekli vikenda, točnije noć 16. na 17. siječnja ove godine kada je nepoznati počinitelj provalio u tri vikend kuće u Pulskoj ulici na području Vodnjana, a što je prijavljeno i poznato policiji. Kako bi se otkrili počinitelji ovih kaznenih djela, ali i s ciljem prevencije kažnjivih radnji na ovom području, policijski službenici poduzimaju pojačane mjere i radnje, poručuju iz policije. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter