Iz Veneta palaci Portarol 150 tisuca eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Regija Veneto odobrila je 150 tisuca eura koje je Grad Vodnjan zatražio na natjecaju za obnovu vodnjanske goticke palace Portarol. Iz gradskog proracuna, pak, izdvaja se 300 tisuca kuna za projektnu dokumentaciju koja ce biti gotova do kraja godine nakon cega krece kompletna sanacija palace. Grad ce avansno dobiti 30 posto iznosa, a po završetku obnove palace bit ce uplacen cijeli iznos. Ukoliko troškovi premaše donirani iznos, ostatak ce financirati Grad. Palaca ima oko 200 kvadrata odnosno dva kata i prizemlje, a njezina namjena još nije utvrdena.

Osim za vodnjanski Portarol, regija je u 2009. odobrila i sredstva za restauracije kapele labinske crkve Sveta Marija Magdalena sa 40 tisuca eura dok ce momjanski kaštel Rota dobiti 20 tisuca eura. U Svetom Lovrecu sanirat ce se zvonik i u Kopru nekadašnja crkva svetog Blaža sa 50 tisuca eura te sa 15 tisuca eura fasada motovunske komunalne palace. Kanfanarski projekt obnove Dvigrada regija ce financirati sa 44 tisuce eura.

Osim istarskih projekata ocuvanja i restauracije venecijanskog nasljeda regija financira i obnove te kulturne aktivnosti po Dalmaciji i Crnogorskom primorju, a na raspolaganju ima 680 tisuca eura. Radi se o obvezi talijanskog zakona iz 1994. koja clankom 15. podrazumijeva "financiranje radova i zaštite te valorizaciju venecijanskog nasljeda u Istri i Dalmaciji.


Podijeli: Facebook Twiter