Iz Veneta dopiru zahtjevi za odcjepljenjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjeveru Italije, u najrazvijenijim regijama - poput Lombardije i Veneta, koje ostvaruju nešto manje od polovice ukupnog talijanskog izvoza - vlada velika pomutnja. Sjeverna Liga Umberta Bossija odlucila se na tvrdu opoziciju Montiju pa trenutno obnavlja i radikalizira stare/nove secesionisticke projekte. No, nakon višegodišnje vladavine uz bok Berlusconija uvjerljivost tog pokreta je u opadanju, što otvara prostor za nove politicke opcije.

Jedna od zanimljivijih novosti na talijanskom sjeveru, koja može poslužiti kao amblem problematicnosti talijanske bliske politicke buducnosti, svakako je utemeljenje pokreta Veneto Stato (Veneto država), kojemu je cilj odcjepljenje te regije iz Italije i proglašavanje nezavisne države. Tajnik pokreta koji je službeno oformljen 2010. godine, Lodovico Pizzati, veli nam da se oni razlikuju od Sjeverne Lige utoliko što ih uopce ne zanima rad u Rimu.

- Naš cilj nisu izbori i eventualna zastupljenost u talijanskom parlamentu, jer naš je sugovornik medunarodna zajednica, odnosno medunarodni pravni okviri prihvaceni na razini OUN-a koji jamce pravo na samoodredenje naroda. Konkretno, mi slijedimo primjer Škotske, koja ce 2014. godine raspisati referendum za odcjepljenje, te iskustvo zemalja bivše Jugoslavije, uz razliku u tome da je naš put miroljubiv. Odbacujemo nasilje, veli Pizzati.

- Nemamo nikakvih teritorijalnih pretenzija, naš je pokret miroljubiv. Veneto želi postati suverena država pa ako jednog dana Istra zatraži osamostaljenje i odcjepljenje iz Hrvatske bit cemo spremni prihvatiti Istrane u našu državu, objašnjava nam Pizzati.

Nedavno je skupina clanova udruge posjetila Sloveniju, odnosno slovensku Istru i sastala se s celnicima tamošnjih zajednica Talijana. Tom su prilikom posjetili i nekoliko slovenskih banaka.

Radi se o minornoj politickoj opciji unutar turbulentnog Veneta i talijanskog sjevera, koja se može protumaciti i kao izraz lokalnog politickog folklora, no jedno je sigurno: talijanski politicki prostor nakon iskustva tehnicke vlade i sve težih gospodarskih prilika osuden je na radikalne promjene. (Piše Elio VELAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter