Iz uvale u Dajli izvucena mina od 600 kg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavak akcije cišcenja podmorja od neeksplodiranih mina iz 1. i 2. svjetskog rata rezultirao je u srijedu pronalaskom 600 kilograma teške kontaktne mornaricke mine u uvali kod Dajle i Karigadora nedaleko od Novigrada.

Cišcenje provodi istarska policija s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Županijskim centrom 112 te Luckom kapetanijom. U akciji je sudjelovalo više sektora policije na celu s Antom Mijatovicem, voditeljem odsjeka za protueksplozivnu zaštitu PU istarske.

"Mina iz 2. svjetskog rata je prevezena na jedan poligon gdje ce biti uništena. Stanovništvo je obaviješteno o našim radnjama te je podrucje osigurano", rekao je Mijatovic.

Podsjetimo da je policija u akciji provedenoj pocetkom ožujka iz štinjanskog priobalja izvukla dvije avionske bombe njemacke i engleske proizvodnje, 12 minobacackih mina od 81 milimetra americke proizvodnje te cetiri komada topnickog streljiva od 40 milimetara.

Policija naglašava da se radi o sredstvima starima oko 60 godina i da nema opasnosti za plovila i kupace tijekom ljetnih mjeseci ako se neeksplodirane naprave ne diraju. Gradane mole da o takvim napravama, ako ih uoce pod vodom, odmah dojave najbližoj policijskoj postaji.


Podijeli: Facebook Twiter