Iz tvornice Mirna ponovo curi industrijska voda

"Vis-a-Vis" Nevija Marasovića minimalistički ispituje prirodu kreativnosti
"Vis-a-Vis" Nevija Marasovića minimalistički ispituje prirodu kreativnosti

Ponavlja se ton i slika od lani. Građani zovu (i fotografiraju), a i sami svjedočimo da je more na Valdibori u Rovinju prljavo. Naime, na površini vode i duž čitavog priobalnog pojasa tik uz parkiralište na Valdibori najbolje se mogu vidjeti bijele krpaste nakupine nekakave sluzave materije koje ne ulijevaju povjerenje u čistoću mora i kvalitetu kupanja na tom dijelu rovinjskog akvatorija. Krpaste nakupine, doduše, povremeno se mogu vidjeti i to u danima kada obližnja Tvornica ribe "Mirna" iz svojih pogona navodno u more, baš kao što je od samog svog postanka činila, ispušta industrijsku vodu u Uvalu Valdibora, bez da ju je prethodno tretirala, odnosno pročistila.

Pregovori oko izmještaja čekaju

Lani je pak, na tu primjedbu rečeno da će se Mirna, vezano za uklanjanje svoje nečistoće, spojiti na javnu kanalizaciju, što je uostalom i zakonom regulirano. Dakle, lani obećano, a ove godine ne ispunjeno. U nemogućnosti da stupimo u kontakt s djelatnicima Mirne, odgovor tražimo u Gradu Rovinju, odnosno u iuredu za odnose s javnošću Grada koji je od prošle godine u kontaktu odnosno pregovorima s upravom tog rovinjskog trgovačkog društva.

- Na žalost, iako je obećano da će se Mirna još pred ovu sezonu spojiti na sustav javne odvodnje, do toga nije došlo. Za to postoji više razloga, no onaj glavni je u tome što je u Upravi Mirne došlo do promjena pa su i pregovori vezani za njenu dislokaciju, kao i industrijske vode neko vrijeme bili na čekanju, objašnjava gradonačelnik Marko Paliaga.

Koristimo prigodu i da ga upitamo do kuda se došlo oko prijedloga, odnosno mogućnosti da se tvornica ribljih prerađevina premjesti s danas udarne, i u turističke svrhe iznimne lokacije u industrijsku zonu Gripole-Spine, o čemu se već duže vremena priča. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter