Iz tri destinacije doputovalo 1.500 putnika

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Pred uskršnje blagdane već tradicionalno počinje i sezona letenja u pulskoj zračnoj luci. Tako je prvi charter let ove sezone bio 25. ožujka kada su zrakoplovnom kompanijom Austrian iz Linza i Innsbrucka stigli prvi putnici. Prve međunarodne redovne letove ove je sezone otvorila niskotarifna irska kompanija Rynair kojom su direktno iz Londona prvi putnici u Istru stigli 29. ožujka.

Velika popunjenost

Direktor pulske Zračne luke Svemir Radmilo ističe da je u prvom letu iz Londona doputovalo čak 168 putnika, s faktorom popunjenosti od 89 posto. Pred sam Uskrs, u vremenu od 2. do 5. travnja, u zračnu luku stiglo je oko 660 putnika, i to iz Frankfurta, Bruxellesa, Londona i Zagreba.

- Međunarodni letovi su svi Ryanairovi i popunjeni su otprilike 90 posto. Zadovoljni smo što je promet napokon krenuo i što na svakom letu Ryanaira ima više od 170 putnika, kako u dolasku, tako i u odlasku. Turisti su u Istru stizali cijelog tjedna, tako da je od ponedjeljka preko zračne luke stiglo više od 1.500 putnika iz ove tri međunarodne destinacije, ističe Radmilo.

Otvaranje sezone i uvođenje novih linija te dolazak novih kompanija poput britanskog EasyJeta dodatno ulijevaju nadu da bi Zračna luka ove godine mogla doseći brojku od čak 400 tisuća putnika, što bi bilo šest posto više nego lani.

Da je Zračna luka spremna za sezonu, potvrđuje i renovirani Duty Free Shop koji je potpuno završen, popunjen i već je u funkciji. Radmilo potvrđuje da se svečano otvorenje planira za nekoliko dana, kada bi ujedno trebali završiti i svi radovi na uređenju okoliša u krugu pulskog aerodroma. Novi Duty free shop je kompletno renoviran i proširen s prvotnih 300 na 600 kvadratnih metara, a tvrtka Heinemann je kao investitor u taj zahvat uložila čak 4 milijuna kuna.

Nove destinacije

Novost od ove sezone je i direktna povezanost Pule i Italije, a prvi letovi kreću 23. lipnja, kada španjolska kompanija Vueling uvodi direktne linije Rim - Pula i obrnuto, koje će trajati do kraja kolovoza. Prema nekim najavama, moguće je da do 2016. godine Vueling uključi i Barcelonu, prema kojoj bi se također moglo direktnim letovima iz Pule.

Uz Rim, nova destinacija je i Helsinki (Norwegian Air), koja također kreće u lipnju, a od ove godine novost je i direktan let kompanijom Thompson prema Bristolu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter