IŽ traži vlasništvo nad domovima za starije

Istarska županija traži od države vlasništvo nad domovima za starije i nemoćne u Novigradu, Puli, Raši i Rovinju (M. ANGELINI)
Istarska županija traži od države vlasništvo nad domovima za starije i nemoćne u Novigradu, Puli, Raši i Rovinju (M. ANGELINI)

Nedavno je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u razgovoru s istarskim županom Valterom Flegom obećao za jednu kunu Županiji prepustiti vlasništvo nad četiri doma za starije i nemoćne u Istri čiji je Županija osnivač.

Riječ je o ustanovama u Novigradu, Puli, Raši i Rovinju, za koje je država 2001. godine osnivačka prava prenijela na Županiju, ali još uvijek ne i vlasništvo nad objektima, a to je, pojašnjavaju ovu inicijativu u županijskom Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, temeljni preduvjet za prijavu projekata i ulaganja u ove ustanove iz strukturnih fondova EU-a.

EU-fondovi, kažu u Županiji, prioritetno podupiru razvoj izvaninstitucionalnih usluga za starije i nemoćne osobe, ali i stalnog smještaja ukoliko je riječ o specijaliziranim uslugama poput otvaranja gerontološkog i dnevnog centra. Županija, osim toga, planira aplicirati i s projektima za održavanje zgrada, njihovog tehničkog opremanja, povećanja energetske učinkovitosti i slično.

Iz Kabineta ministra Miranda Mrsića podsjećaju da je ministar već u nekoliko navrata isticao da Vlada namjerava donijeti odluku kojom bi se vlasništvo domova za stare i nemoćne iz portfelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prenijelo za jednu kunu u vlasništvo lokalnih zajednica, budući da one i upravljaju tim domovima.

- Kompletno održavanje i uređenje prostora kao i skrb za stare i nemoćne je na lokalnim zajednicama, a znamo da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvoren put za korištenje fondova EU-a, koji strogo propisuje uvjete pod kojima se može aplicirati na natječaje. Lokalne zajednice ne ispunjavaju osnovni uvjet, a to je vlasništvo.

Slijedom toga, Ministarstvo i Vlada žele pomoći lokalnim zajednicama da mogu povući što više sredstava iz EU-a kako bi se omogućio bolji standard starih i nemoćnih građana u Hrvatskoj, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Kabineta ministra Mrsića.

Istarska županija osnivač je četiriju domova za starije i nemoćne osobe, onog u Novigradu, Puli ("Alfredo Štiglić"), Raši i Rovinju ("Domenico Pergolis"). Vlasništvo nad nekretninama tih ustanova je vrlo različito, a neke imaju i više vlasnika - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, grad, ustanova… Jedan je osnivač, drugi i treći su vlasnici. (D. PALIBRK)
 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter