Iz Tinjana je malo tko otišao gladan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dva sajmena dana tinjanski je Internacionalni sajam pršuta (ISAP) koji se održava peti put posjetilo oko 20 tisuca ljubitelja pršuta, što je nešto manje nego rekordne lanjske godine, ali i dalje impozantna brojka. Procjenjuje se da je i ove godine na sajmu izrezano oko 350 pršuta, a isto toliko prodano u komadu.

Unatoc krizi, odaziv izlagaca nije podbacio. Bilo ih je 29, i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Italije, Francuske, Njemacke, Španjolske i Portugala. Uz devet istarskih pršutara, najbrojniji su na sajmu bili dalmatinci s osam izlagaca, a iz ovogodišnje zemlje partnera (BiH) stiglo je troje izlagaca.

Paleta okusa brojnih zemalja i regija skupila se na jednom mjestu, ali najveca je pomama vladala za "egzoticnim" španjolskim i portugalskim pršutima na cijim su se štandovima stvarali redovi. Vec u nedjelju rano poslijepodne bili su svi rasprodani premda im je cijena bila astronomska - sto kuna za 10 dekagrama.

Cini se da je znatiželja u ovom slucaju bila jaca od racunice, jer je jedinstvena cijena pršuta kod svih ostalih izlagaca iznosila 40 kuna za deset dekagrama mirisne delicije što je mnogima takoder bilo preskupo.

No, ono što je bilo dobro za one tanjeg džepa na ovom sajmu jest da se na brojnim štandovima moglo degustirati, pa je malo tko u Tinjanu na kraju ostao gladan. Osim pršutara, na sajmenim štandovima delicije su nudili tinjanski proizvodaci sira, vina, maslinovog ulja, pekari...

Ono što daje posebnu car ISAP-u su lokalni muzikanti s harmonikama i trubama koji konstantno, ali nenametljivo uveseljavaju goste domacim pjesmama što je pogodena glazbena kulisa dogadaja.

Nevjerojatna je bila i izvansajamska ponuda. Prostor oko sajmenog velikog šatora bio je nacickan štandovima koji su nudili svašta, "od igle do lokomotive": fritule, bombone, palacinke, lovranske marune, sir, kuhani kukuruz, kokice, kobasice, odojke, miješano meso, kapuz, automobile, balone, ringišpil, simulator, kuhano vino, rakije, antikvitete, razlicite suvenire, pletene proizvode - pravi vašar.

Ulaznica je stajala simbolicnih deset kuna, a ujedno je srecka za lutriju na kojoj se mogla dobiti jedna od pet glavnih nagrada: domaci tinjanski pršut. A tu su i utješne nagrade: po pet tinjanskih ombola, pet panceta, pet sireva, pet vinskih paketa i pet paketa Eko-parka Istra.

U nedjelju je tijekom jutra održano "Svjetsko prvenstvo u pljockanju" na kojem su prvi put prvaci postali Tinjanci (Ljubo Milohanic i Dragan Matika). U organizaciji umaškog oldtimer kluba Eppur si muove, održan je susret starodobnih vozila, kao i turnir u potezanju konopca, dok je u vecernjim satima publiku zabavljala Lidija Bacic uz Ribalta bend. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter