Iz sustava vodoopskrbe isključeno 28 neposlušnih

Zabranjeno je korištenje vode za zalijevanje vrtova (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
Zabranjeno je korištenje vode za zalijevanje vrtova (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Mjerama redukcije prvog stupnja na području Istarske županije zadnjih dana bilježi se 20 posto ušteda. Dožupan Vedran Grubišić kaže da nisu očekivali tako dobre rezultate.

- Građani se više od očekivanog pridržavaju mjera redukcije, ne samo kod zalijevanja zelenih površina nego i obavljanja dnevnih higijenskih potreba. Sami međusobno komentiraju kako im čak i kod pranja zubi voda više ne teče neštedimice, već zatvaraju slavinu, a racionalniji su i prilikom tuširanja. Uvidjeli su da se i na tome može uštedjeti, istaknuo je Grubišić.

Provođenju redukcijskih mjera savjesno su pristupili i gospodarski subjekti, ali i turisti. Uz zahvalu svima koji se pridržavaju redukcijskih mjera i koji su shvatili ozbiljnost situacije, dožupan se i dalje drži optimističnih prognoza da bi se mjerama prvog stupnja redukcije moglo uspjeti izdržati čitavu sezonu uz uvjet, naravno, da ne dođe do poremećaja u sustavu izvora i neočekivanih okolnosti u akumulaciji Butoniga.

No, još uvijek ima onih koji nisu shvatili ozbiljnost situacije. Za neposredan nadzor nad provođenjem mjera redukcije, naputkom resornog ministarstva, zaduženi su vodočuvari i komunalni redari. Neposlušne potrošače prijavljuju državnoj vodopravnoj inspekciji ovlaštenoj za inspekcijski nadzor, a svi oni koji se ne pridržavaju propisanih mjera isključuju se iz vodoopskrbnog sustava sve dok je redukcija na snazi.

Do sada je isključeno 28 takvih potrošača većinom na području Labina, Pule i Poreča, saznajemo od Vlade Rogića, državnog vodopravnog inspektora, voditelja Odjela za sliv Jadrana.

- Isključili smo građane, ali i pravne osobe, primjerice zbog rada autopraonica i zalijevanja zelenih površina gdje je ono automatizirano. Državnoj vodopravnoj inspekciji prijavili su ih vodočuvari i komunalni redari, a bilo je slučajeva da su kršenje mjera dojavili i savjesni građani, rekao je Rogić. Najavio je da se idućeg tjedna očekuje novi val rješenja za isključivanje iz sustava vodoopskrbe. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter