Iz sušnog proljeca u sušno ljeto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon zadnja tri izuzetno suha proljetna mjeseca u vecem dijelu Istre sve ukazuje na to da ce srpanj i kolovoz, koji su i inace daleko najtopliji i najsuši mjeseci u godini, takvi biti i ove godine.

Lipanj je završio, kako se i predvidalo, uz suncano, toplo i izuzetno suho vrijeme. Kiša je, kao i u prethodnim mjesecima, zaobilazila veci dio poluotoka, pa dug i neugodan sušni period i dalje traje. Važno je spomenuti da to prvenstveno vrijedi za južne i priobalne dijelove, dok su u sjevernim podrucjima, te posebno u planinskim, u više navrata zabilježeni jaci pljuskovi tako da u sjevernoj Istri suše trenutno nema ili je ima tek mjestimicno.

Kao i obicno, južni su dijelovi poluotoka u najtežoj situaciji, kiše je posljednjih mjeseci bilo malo i rijetko, temperature su vec mjesecima iznadprosjecno visoke, a vlage u tlu vec dugo nedostaje. Tek 70 litara kiše od pocetka travnja, u tek nekoliko kišnih dana, daleko je od prosjeka i od potreba za ovo doba godine.

I zimski su mjeseci bili dosta suhi, a da je tako, pokazuje podatak da je u Puli od pocetka godine palo manje od 200 litara kiše po metru cetvornom, što je tek polovica od dugogodišnjeg prosjeka. Dolaskom pravih ljetnih mjeseci, u kojima je kiša u priobalnim podrucjima izuzetno rijetka pojava, teško je ocekivati da ce trenutna suša uskoro završiti, vjerojatnije je da ce se nastaviti u još intenzivnijem obliku.



Vremenske prilike na podrucju Istre posljednjih se godina isticu upravo po kratkom i izuzetno kišnom jesenskom periodu te dugom i sušnom periodu koji zapocinje sve ranije, ove godine vec i prije pocetka proljeca. Bez obzira na to što prvi dani srpnja prolaze u znaku promjenjivog vremena i uz nešto više naoblake, obilnije se kiše i dalje ne ocekuju. Slicne ce se vremenske prilike zadržati i iducih dana, a ocekuje nas još jedno krace prolazno naoblacenje pocetkom tjedna, mjestimicno je moguca i kiša, ali bez obilnijiih oborina.

Sredinom tjedna vremenske ce se prilike stabilizirati, ocekuje nas novo duže razdoblje suhog suncanog i sve toplijeg vremena. Dakle, pravo ljeto tek dolazi, a s njime i vrlo vjerojatno još jedna duga i neugodna suša na vecem dijelu istarskog poluotoka. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter