Iz stare plinare smrdi, opasnosti nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju oko 18 sati na podrucju pulske stare plinare vatrogasna vozila s upaljenim rotirajucim svjetlima iznova su alarmirala tamošnje stanare, koji su ih docekali vec s rezignacijom. Još im je svjež u sjecanju incident od prije dvije godine, kad su spremnici plina pukli, a nesreca vecih razmjera sprijecena je samo hitnom sanacijom.

- Osjetio se u nedjelju miris plina na podrucju stare plinare, naši djelatnici su izašli na teren provjeriti, ali zasad sve izgleda u redu. Ispitivanja i dalje traju ne bi li se otkrilo bilo što, no vjerujemo da je tek voda, koja u spremniku služi kao brtva, poprimila miris plina u doticaju s njim, kaže Dean Kocijancic, direktor Plinare.

Istice da od zadnjeg velikog propuštanja spremnika prije dvije godine, nakon cega su sanirani puknuca, nisu imali intervencija u staroj plinari. I pulski vatrogasci potvrduju da od tada nisu intervenirali na spremnicima i da za sada nema nikakve opasnosti.

-  Obicno dodemo po pozivu gradana, ali rijec bude o mirisu koji se širi mahom zbog pomanjkanja vode u spremniku. No, uvijek suradujemo s Plinarom tako da za detalje problema morate pitati njih, rekao nam je Klaudio Karlovic, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Pula.

Valja se prisjetiti da se i nedavne rasprave o staroj plinari na Gradskom vijecu. Postavilo se naime pitanje što uciniti sa spremnicima koji su proglašeni vrijednom industrijskom baštinom i nalaze se pod zaštitom Ministarstva kulture jednom kada se okonca plinofikacija prirodnim plinom, a spremnici stave izvan funkcije.

Predsjednik Kluba vijecnika IDS-a Marko Martincic te je spremnike nazvao industrijskim smecem u 21. stoljecu, dok se Bruno Nefat, predsjednik Kluba vijecnika Ladonje, usprotivio tome nazvavši ih arhitektonskim nasljedem vrijednim ocuvanja.

- Spremnici se mogu ostaviti gdje jesu, ali samo ako ce se u njih uložiti znacajna sredstva da bi se sanirali i osigurali. Naime, kada se iz njih isprazni plin, ako se ne stvori neki drugi tlak oni ce se urušiti. Prvo krov, a zatim i sve ostalo. Postoji doduše mogucnost da se, kao u Zagrebu, izrežu i ucvrste iznutra, no ponavljam, treba uložiti znacajna sredstva, rijec je o nekoliko milijuna kuna, rekao je direktor Kocijancic. (Piše Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter