Iz Srbije i Poljske najbolji harmonikaši

AKUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada
AKUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada

Veliki prijelazni pokal Grada Pule te poseban pokal koji se daje u trajno vlasništvo zasluženo su na sinoćnjoj završnoj večeri 38. Međunarodnog susreta harmonikaša u pulskom Domu hrvatskih branitelja pripali orkestru harmonika Akademskog kulturno-umjetničkog društva "Sonja Marinković" iz Novog Sada.

Uz vodstvo dirigenta Gorana Penića, članovi orkestra osvojili su najviše bodova (98,26), a pripala im je i novčana nagrada od 1.500 eura. Tijekom svečanosti zatvaranja Susreta izveli su skladbu Leonarda Bernsteina "Mambo".

Najboljim, pak, harmonikašem solistom proglašen je Poljak Piotr Krzaczkowski iz Glazbene akademije u Gdansku (mentorica Elvire Slivkievicz-Cisak i Elžbiete Rosilska), koji je osvojio pokal i novčanu nagradu od 600 eura. Za ovu priliku izveo je skladbu Nagajeva "Sonata br.1, 3. st".

Drugo mjesto među starijim solistima i 300 eura osvojila je Slovenka Neža Torkar. Najboljim komornim sastavom (pokal i 600 eura) proglašen je poljski duo Karolina Mikolajczyk i Iwo Jedynecki iz Varšave, koji je ovom prilikom izveo Kaszubovu skladbu "Skrzyp-Ak".

Najbolji mlađi solist od 9 do 15 godina je švedsko-ruski harmonikaš Leonid Muravjov, koji se s mentorom Valerijem Kolyganovim može pohvaliti da je na Susretu osvojio najviše bodova (98,53). Za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja predsjednica Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Sanja Drakulić dodijelila je poljskom solisti Bartoszu Kosutu posebnu novčanu nagradu u iznosu od 400 eura. (Zoran ANGELESKI, snimio Bojan ŠIROLA)


Podijeli: Facebook Twiter