Iz Srbije došlo za cetvrtinu turista više

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka sezona, nasuprot ranijim katastroficnim predvidanjima o padu od 25 posto, prolazi više nego dobro, zakljucio je danas na konferenciji za novinare ministar turizma Damir Bajs navodeci da su na Jadranu, prema prvim podacima turistickih zajednica, do kraja kolovoza ostvarena 19,2 milijuna nocenja, što je pet posto više negoli u istom razdoblju lani, odnosno 2,8 milijuna dolazaka turista, što je za tri posto više. Broj dolazaka stranih turista pritom bilježi rast od cetiri posto, dok je dolazaka domacih turista bilo sedam posto manje.

- Povecan broj nocenja tako nas stavlja u društvo tek tri do cetiri zemlje Mediterana koje bilježe plus, dok su svi ostali konkurenti u minusu. Dobru sezonu možemo zahvaliti isto tako dobrim pravovremenim pripremama, u koje je uloženo nekoliko puta više sredstava nego dosad, no dok smo konkurenciju ove godine i uspjeli zateci na spavanju, sljedece ce godine i oni biti itekako budni, kazao je Bajs dodajuci da smo posebno dobre rezultate zabilježili na srbijanskom tržištu, ciji su turisti ostvarili cetvrtinu više nocenja nego lani iako su generalno manje putovali.

- Mjere za sljedecu sezonu takoder ce morati biti korak ispred konkurentskih, kazao je ministar.

Za zakljucni racun ovogodišnje sezone, dodao je, treba pricekati podatke Hrvatske narodne banke o tome koliko smo zaradili, no cinjenica je, zakljucio je, da je i sam guverner HNB-a Željko Rohatinski ovih dana izjavio da se turizam izuzetno dobro drži. Posezona, kaže ministar, takoder bilježi dobre rezultate, koji ce, u najlošijoj varijanti, biti jednaki lanjskima.

- Želim da igramo do zadnje minute, do 31. prosinca, i onda tek podvucemo crtu za ovu godinu, istaknuo je Bajs najavljujuci da ce Ministarstvo odmah nakon što dobije limit proracuna za iducu godinu odrediti i koliko ce za koju turisticku mjeru za iducu sezonu otici novca. Na pitanje što ocekuje od novog proracuna, odgovorio je da je njegovo ministarstvo najmanje u Vladi i po broju zaposlenih i po svom proracunu, a daje 16 posto BDP-a.

- Iduca ce nam godina biti i teža jer si Francuska, Italija ili Španjolska nece dozvoliti treci minus zaredom. Zato cemo se i mi pripremiti bez obzira na sredstva, a svaka kuna koja ode u turizam, vratit ce se višestruko, najavio je Bajs novu sezonu, ali i prvu dosad strategiju hrvatskog turizma, cija izrada ne bi trebala trajati više od dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter