Iz slika progovara snaga istarske zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci ceremonije otvaranja 56. splitskog ljeta, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnicki rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu te kulturne ustanove galerija Kula, u HAZU-ovoj palaci Milesi i galeriji Kula u Splitu otvorena je izložba slika "Zemljina kora, zemljina koža" akademskog slikara Harija Ivancica.

Izložbi istaknutog slikara iz Buzeta prisustvovao je predsjednik Ivo Josipovic koji je umjetniku porucio da iz njegovih slika progovara sva snaga istarske zemlje. "Izuzetno sam zadovoljan izložbenim postavom", izjavio je Ivancic, kojemu je ovo najveca izložba u karijeri, na kojoj je predstavljeno 60-ak ulja na platnu.

Za najnoviji Ivancicev ciklus akademik Tonko Maroevic u predgovoru kataloga napisao je da slikar vec više od punoga desetljeca sustavno i iskljucivo slika svoj doživljaj zavicajnoga tla, istarske zemlje, da bi ustrajuci na daljnjoj razradi svojega doživljavanja pejzaža i shvacanja slikarskog djelovanja kao integralnog procesa - najprije slucajno i nehotice - otvorio nedavno i (ne)malu pukotinu u svom sustavu, cak doslovnu perforaciju i rez u tkivu slike.



"Razderano platno ukazalo je na donji sloj ili, doslovni, drugi plan, to jest na prethodno slikane i ranije obradene površine. Kod ovoga slikara jamacno nije bila rijec o konceptualnom prodoru, o nasljedovanju Fontanine geste zarezivanja teksture kako bi se prodrlo u 'onostrano', u smisao s onu stranu slikanja uopce.

Kod Ivanciceva kidanja i rezanja platna postaje bitnom znatiželja naspram plodne konfrontacije dviju faza, dvaju slojeva ili dvaju entiteta slike", ocijenio je Maroevic, koji je i otvorio izložbu.

Goste su u ime organizatora na otvaranju pozdravili Duje Mrduljaš te akademik Nenad Cambi, a uz Josipovica ovom je prvorazrednom kulturnom dogadaju prisustvovao i splitski gradonacelnik Željko Kerum, kao i citava plejada visokih gostiju: ministar kulture Božo Biškupic, državni odvjetnik RH Mladen Bajic, župan Ante Sanader, ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljic…

Rijetko se kada toliki broj uglednika iz društveno-politickog života okupio na jednoj izložbi, ocijenio je akademik Cambi. Izložba je otvorena do 31. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter