Iz škrinjice Balotina djetinjstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ucenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Krnice danas su u Raklju obilježili 111. obljetnicu rodenja Mije Mirkovica - Mate Balote. Glavna tema devetog školskog projekta "Osluhni zavicaj - zove te pramalice" bila je upoznavanje ucenika s djetinjstvom i školovanjem maloga Balote, a pocelo je pješacenjem ucenika od Krnice do Raklja stazom Velika ograda. Nakon kraceg predaha kod ostataka nekadašnje crkve sv. Tudora, ucenici su stigli na svoju drugu postaju puta, pred palacu Loredan, u kojoj je nekad bila mjesna škola i u kojoj je Mijo Mirkovic zapoceo svoje obrazovanje.

Mještani, ucenici i nastavnici dobili su priliku barem nakratko zaviriti u djetinjstvo bez interneta zahvaljujuci kratkom igrokazu "Balotica" koji su priredili ucenici viših razreda. Luka Škabic, koji je utjelovio "dida" Balotu, pripovijedao je kako je njemu bilo u dackim danima, rekao da su i djeca morala raditi, primjerice odlaziti u ribolov sa starijima, ali i da su se dobro zabavljali bez "tvornickih" igracaka. I dok su ucenice šestog i sedmog razreda na stol donijele fritule koje su same izradile, njihovi kolege su se okušali u pljockanju, a zatim su zapjevali i nekoliko starih brojalica.

- Projekt je samo dio programa koji u našoj školi traje cijele godine, jer želimo da djeca ostanu u doticaju sa svojim zavicajem i dijalektom, da se upoznaju s Matom Balotom i da ih on na neki naci nadahne, rekla je ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Romana Percan.

Sljedeca postaja bila je Balotina rodna kuca, danas memorijalni muzej, gdje su im se u razgledavanju pridružili mališani iz mjesnog vrtica. Nakon nekoliko recitacija vlastitih stihova i svirke na roženicama i harmonici ucenici su se zaputili na pjesnikov grob i odali mu pocast polaganjem vijenca, cime je završen njihov put "Od balotice do Balote".


Podijeli: Facebook Twiter