Iz Rusije u najmanji grad na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinarska ekipa iz Rusije, površinom najvece države na svijetu u kojoj žive 142 milijuna stanovnika, snimala je prilog o obicajima i tradiciji Huma. Gotovo im je neshvatljivo da se Hum danas može "pohvaliti" sa svega 21 stanovnikom!
Troclanu TV ekipu Kanala Russia sa sjedištem u Moskvi posebno je zanimao izbor župana na letu dan, prastari hrvatski obicaj koji potjece iz 12./13. stoljeca. U prošlosti su gotovo sva veca mjesta u Istri, svi komuni, birali svoga župana, a danas se taj obicaj ocuvao samo u Humu gdje je prije tri desetljeca obnovljen i pretvoren u tradicijsku svetkovinu i pravu turisticku atrakciju.
Ruski novinari su u Hrvatskoj boravili od 5. do 14. lipnja i vecinom se zadržavali u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obišli su Zagreb, dvorce Hrvatskog zagorja, Slavoniju i Baranju, farmu lipicanera, najveci vinski podrum u Hrvatskoj, Plitvicka jezera, a snimili su i prilog o tradicionalnom folkloru i pjesmama Slavonije.
Boravili su i u Istri te snimali u Vrsaru, Porecu, Puli, na Brijunima, a nekoliko su kadrova posvetili i gastronomskoj ponudi tradicionalnih istarskih konoba.


Podijeli: Facebook Twiter