Iz registra brisano 69 tiskovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dostupnost besplatnih sadržaja na internetu te ponuda besplatnih i specijaliziranih priloga unutar dnevnih novina dovela je do gašenja brojnih tjednika i mjesecnika u proteklom razdoblju na domacem novinarskom tržištu.

Prema podacima Poslovnog dnevnika lani je iz registra HGK-a izbrisano 69 tiskovina. Medu njima je samo jedan dnevni list - Slavonski dom, ali je mnogo periodickih i specijaliziranih izdanja ciji je nestanak zasigurno pospješila i kriza koja je smanjila kupovnu moc citatelja i drasticno srezala prihode od oglašivaca.

Od tjednika je nestao dakovacki Pressing, dvotjedne Jaskanske novosti i hrvatsko izdanje Kosmomolyskaye pravde. S tržišta su nestali i mjesecnici Insider, Zadartime, Du revija, Cafe, Križevacke novine, Sesvetske novine, Dal casa i Vrime.

Ukinut je i dvomjesecnik Folk. Takoder, više ne izlazi niti tromjesecnik Svijet šarana. EPH je iz registra izbrisao Playboy. Tog mjesecnika ne bi trebalo nedostajati na kiosku ni ubuduce, ali više to nece biti hrvatsko, vec srpsko izdanje.

Od 2004. do kraja 2010. godine hrvatski su nakladnici prestali tiskati cak 262 tiskovine.

S tržišta su nestali Mila, Metro, Viva, Hacker, regionalno izdanje Banke, RRIF-ov Poslovni magazin, Osjecki dom, Baranjski dom, dvotjednik Glas Siska, dnevnik Karlovacki list, mjesecnik Croatiabiz, dvomjesecnici Dinamo, Moje pivo te niz drugih, od Glasila sindikata policije do polugodišnjeg Vodica do vjencanja.

U Puli su nestali mjesecnik Regional i tjednik Barkun, ali su opstali kao internet portali.

Poslovni dnevnik je objavio da je nakon svih tih brisanja u HGK-ovom upisniku ostalo još 879 tiskovina.


Podijeli: Facebook Twiter