Iz radionice idejom prema eurofondu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako napisati projekt i po mogucnosti vlastitu ideju, korisnu za nas, ali i širu zajednicu, kandidirati za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije? Kako to uciniti ukoliko nikad u životu niste vidjeli europrojekt, a kamoli ga napisali?

Odgovor na ta pitanja pronašlo je 35 mladih ljudi od 18 do 30 godina, ali i nešto starijih osoba koje rade s mladima, sudionika dvodnevne radionice koja je jucer pocela na pulskom Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, pod strucnim vodstvom udruge ZUM te u suradnji s udrugom Informo te ALDA-om, agencijom lokalne demokracije iz Strasbourga.

Radionica pod nazivom "Pisanje europskih projekata za pocetnike" organizirana je u sklopu projekta THINK.EU, a njen je cilj pružiti osnovna znanja o pisanju prijedloga projekata. Sudionici su projekt pisali u sklopu konkretnog programa "Mladi na djelu", a mogu ga, ukoliko žele, i kao pojedinci kandidirati za sredstva EU-a buduci da je natjecaj otvoren do 1. listopada ove godine.



No, je li istina da je europrojekte teško pisati, da su komplicirani te da je potrebno izvrsno znanje engleskog? Ana Žužic, voditeljica programa, ujedno i predsjednica udruge ZUM, kaže da u Hrvatskoj postoji agencija koja je sve dokumente i aplikacije za spomenuti program "Mladi na djelu" pripremila na hrvatskom.

- Za ovaj program nema problema što se tice jezika. Metodologija pisanja je uvijek ista, no složenija je kada je rijec o pretpristupnim fondovima, odnosno projektima vece vrijednosti. U projektima za mlade na raspolaganju su manja sredstva, no pitanja i metodologija su slicni. Potrebno je, naime, odgovoriti na jako puno pitanja: aplikacija na kojoj radimo ima ukupno 19 stranica s time da su na prvih pet, šest stranica opce informacije o organizaciji i o ljudima koji u njoj rade. Deset stranica rezervirano je za razlicita pitanja na koja se mora odgovoriti: što su vam ciljevi, koje rezultate želite postici, koju korist zajednica ima od vaših projekata, s kim cete raditi..., navodi Žužic. Od polaznika ocekuje da ce po završetku radionice biti informirani o osnovama projektnih prijedloga, ali i da ce "izaci" s idejom koju ce prijaviti eurofondu. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter