Iz Pule hidroavionima za Lošinj i Zadar

(G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
(G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Upravno vijeće Lučke uprave Pula jučer je usvojilo odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije za pontonsko pristanište za hidroavione i prihvat putnika. Velik je to korak u realizaciji hidroavionskih letova iz Pule prema ostalim destinacijama hrvatske obale Jadrana, i to u trenutku kada se činilo da dugogodišnja nastojanja da se ovaj projekt realizira sve više padaju u vodu pod utegom hrvatske birokracije.

- Upravno vijeće usvaja odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije za pontonsko pristanište za hidroavione i prihvat putnika, koji će biti objavljen u oglasniku javne nabave. Dokumentaciju natječaja smo pripremili i predviđeno je, a i po GUP-u je tako planirano, da se pristanište postavi na rivi nasuprot Lučke uprave Pula, odnosno nadomak porte Uljanik-otok, prenosi nam Florijan Veneruzzo, voditelj komercijalnih poslova pulske Lučke uprave.

Iako se na natječaj mogu prijaviti sve zainteresirane tvrtke koje se bave ovom djelatnošću, činjenica je da u Hrvatskoj, za sada, funkcionira samo European Coastal Airlines njemačkog vlasnika, koja je hidroavionski prijevoz već dogovorila na relaciji Dubrovnik, Korčula, Lastovo, Hvar i Split.

Tako bi Puljani i njihovi gosti, nakon što su ostali bez brodske linije za Lošinj i Zadar, za pola sata stizali do ovih odredišta, a do Splita, primjerice, za sat vremena. Ako je suditi upravo po splitskom primjeru, na pulsku rivu postavio bi se ponton dimenzija 30 x 12 metara, možda i nešto manji.

- Iz razgovora s European Coastal Airlinesom poznato nam je da bi oni željeli što prije do realizacije pontona, naravno ako budu odabrani na natječaju. Oni žele već za ovu turističku sezonu uspostaviti hidoavionsku liniju iz Pule. Doduše, s obzirom da natječaj (trajat će mjesec, mjesec i pol), teško je prejudicirati kada će se to uistinu dogoditi jer treba pontonsko pristanište i postaviti na rivi.

Nekako mi se čini da bi eventualno kolovoz bio realna opcija za uspostavu hidroavionske linije, kaže Veneruzzo.

Cijene karata

Za sada je teško predviđati koliko će iznositi cijena leta hidroavionom iz Pule. U Dalmaciji je European Coastal Airlines najavio da će karta za let u jednom smjeru od Dubrovnika do Korčule koštati oko 150 kuna, od Dubrovnika do Lastova oko 250 kuna, a od Dubrovnika do Splita oko 300. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter