Iz Pule do Arktika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U programu Noci muzeja u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvorena je izložba "Jadranski pomorci na Arktiku", a u povodu 130. obljetnice sudjelovanja jadranskih pomoraca u austrougarskim polarnim ekspedicijama.

Realizaciju izložbe omogucili su Povijesni i pomorski muzej Istre, Državni arhiv u Rijeci i Hrvatsko-austrijsko društvo Rijeka. Autor izložbe koja se može pogledati do kraja veljace je Miljenko Smokvina. Kako je rekao, kada su istraživacke ambicije narasle, umjesto uobicajenim morskim rutama krenulo se nepoznatima, a tada je to bio Arktik. Prva je ekspedicija, predvodena Carlom Weyprechtom, na svoje putovanje krenula u ljeto 1872. Saznali smo da je vec te jeseni brod ostao zarobljen u arktickome ledu, gdje je bio okovan gotovo dvije godine, no na kraju se posada sretno vratila kuci.

Dok su pomorci bili zarobljeni u ledu život na brodu odvijao se uobicajenom rutinom, redovito su obavljana znanstvena opažanja i istraživanja novootkrivenih otoka. No, dugogodišnji je boravak u ledu znacajno oštetio brod pa se posada u ljeto 1874. odlucila na njegovo napuštanje. Na malim su se camcima uputili do norveškog putnicko-poštanskog parobroda te se sretno vratili kuci, gdje im je prireden velicanstveni docek.

Nešto kasnije, 1882. godine iz Pule je prema Arktiku krenuo brod "Pola" , koji je i sagraden u Puli. "Cilj mu je bio mali vulkanski otocic Jan Mayen, gdje su istraživaci ostali godinu dana i obavljali znanstvena opažanja i mjerenja. Nakon godinu dana brod 'Pola' se vratio po istraživace i sve ih sretno vratio u maticnu luku Pula", kazao je Smokvina, koji je posjetitelje vrlo detaljno proveo kroz eksponate ove izložbe. No, ovaj put posada nije dobila oduševljeni docek kao deset godina ranije jer istraživanja polarnih krajeva postala su gotovo pa uobicajena.

Izložbu je moguce razgledati do kraja veljace svakodnevno od 9 do 17 sati. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter