Iz Pule ce polijetati vojni helikopter za hitne medicinske slucajeve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upotreba helikoptera HRZ-a za hitne medicinske slucajeve od danas je mnogo bolje regulirana, nakon što su ministri Branko Vukelic i Darko Milinovic potpisali sporazum o suradnji.

Tako ce dizanje vojnih zrakoplova biti pojednostavljeno, jer dosad je sve trebalo ici ustaljenom vojnom hijerarhijom. Ekipe medicinskih dežurstava, koje uspostavlja Ministarstvo zdravstva tijekom turisticke sezone, same odreduju koji slucaj zahtijeva upotrebu vojnog helikoptera. U tom trenutku iz jedne od tri baze, a radi se o Splitu, Puli i Zagrebu, polijece jedan od helikoptera i obavlja potrebni hitni transport. Inace, i dosad se kod medicinskih potreba vojna hijerarhija ubrzavala te su se mnoge zapovijedi izdavale telefonski, no sada je sve i službeno regulirano pa je postupanje u slucaju hitnih intervencija unificirano.

Milinovic je istaknuo da je ovo samo jedan korak u restrukturiranju hitne medicinske pomoci te da bi u sljedece cetiri godine trebalo nabaviti 130 novih vozila kao i dva manja helikoptera, koji bi po potrebi mogli sletjeti primjerice i na autocestu. Najveci problem je sustav helidroma, koji nije sreden jer je pod lokalnim samoupravama. Istaknut je primjer Splita i Rijeke kao problematicnih helidroma, pogotovo onog u Splitu, gdje su se oko bolnickog sletišta pocele graditi zgrade.


Podijeli: Facebook Twiter