Iz prve izronili 250 kilograma smeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 250 kilograma raznih otpadaka izvukli su danas ronioci iz mora ispred fažanske rive u sklopu eko-akcije "Brijuni - Fažana 2009." Prema rijecima koordinatora Ivice Sikre za citavu akciju, koja inace traje dva dana i u kojoj ce ronioci zaroniti cetiri puta, pripremljeno je pedeset vreca za otpatke, no one su sve iskorištene vec u prvom zaronu što dovoljno govori o tome u kakvom je stanju fažansko podmorje. Inace, u svaku vrecu stane oko pet kilograma otpada.

- Prvi uron bio je na potezu od glavnog mola prema bivšoj tvornici Badel. Iz mora su ronioci izvukli tepihe, gume, vrše, mreže, razne vrste plasticnih i staklenih boca, limenke. Ova eko-akcija okuplja dvadeset ronilaca, a organizirali su je Hrvatska vatrogasna zajednica i Opcina Fažana u suradnji s Ronilackim klubom "AdriaticCro" iz Jastrebarskog, Nacionalnim parkom Brijuni te Javnom vatrogasnom postrojbom Pula. U akciji su sudjelovali i ronioci iz vodnjanskog kluba "Loligo", kazao je Sikra.

Ovo je prva eko-akcija ovakve vrste u Fažani, a ideja o tome nastala je u fažanskom Kampu vatrogasne mladeži.

- Od akcije ce imati koristi svi, i priroda, i žitelji Fažane, i turisti. Ovo je prilika da i drugima pokažemo samo jedan od segmenata kojim se bavi vatrogastvo. Ljudi misle da je naša specijalnost samo gašenje vatre, medutim, naša profesija je kompleksna i zanimljiva. Svi sudionici ove eko-akcije, izuzev ronilackog kluba iz Vodnjana, su vatrogasci, rekao je Sikra.

Skira smatra da ovakve aktivnosti, osim što podižu ekološku svijest, koriste vatrogascima-roniocima podjednako u provjeri ronilacke opreme i fizicke spreme. Ronioci ce podmorje cistiti i u nedjelju i to u dva navrata. Najprije ce se u more spustiti u 10.30 s rive na Brijunima, dok ce u 13 sati pretraživati podmorje oko rta Peneda.


Podijeli: Facebook Twiter