Iz proracuna Istri 260 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je državni proracun i prema njihovom priznanju za Istru još štedljiviji od onoga prijašnje Vlade, saborski zastupnici IDS-a Giovanni Sponza i Valter Boljuncic na konferenciji za novinare najavili su da ce ga podržati na sjednici Sabora. Smatraju da je on realan i da jamci financijsku stabilnost države.

- Osnovne postavke i ciljevi proracuna su rasterecenje gospodarstva, poticanje investiranja, otvaranje novih radnih mjesta i ocuvanje standarda gradana. Proracun predstavlja ogledalo i smjer razmišljanja nove Vlade iz kojeg je vidljivo da se odlucila na racionalan stav, koji je opravdan za ovakvo stanje javnih financija. Izražavam razumijevanje i zadovoljstvo što je Vlada, usprkos teškim problemima, za Istru osigurala 260 milijuna kuna, kazao je Sponza.

Na pitanje novinara nije li nonsens da koalicijska Vlada u kojoj je partner i IDS ulaže manje u Istru od bivše HDZ-ove vlasti, Sponza i Boljuncic kazali su da to nije istina, odnosno da je ova Vlada predvidjela 10 milijuna kuna više za istarske projekte, no da zbog smanjenja subvencija za Bina-Istru ispada da je Istra dobila manje novca.

Na novinarsko pitanje koliko je novca u ovogodišnjem proracunu osigurano za novu pulsku bolnicu, Sponza je odgovorio: "Za sada nije izdvojeno ništa. Bolnica se nece financirati iz proracuna. Država mora dati jamstvo na kredit, a za to treba natjecaj."

Novinare je zanimalo i što je s decentralizacijom, koju je u predizborno vrijeme gurala Kukuriku koalicija, a koja nije vidljiva u njihovom proracunu. Sponza je odgovorio da je po njemu sada pravi trenutak da se krene u širu javnu raspravu o toj temi. Upozorio je da su gradovi na rubu financijske održivosti, a boji se i bankrota, zbog cega nešto treba mijenjati. (Bojan ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter