Iz Pazinke se i dalje dimi

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Danas se, točno dva dana nakon požara koji je uništio dio kompleksa tvornice Pazinka, u Pazinu i dalje mogao osjetiti neugodan miris dima.

Suprotno najavama, rezultati posljednjeg uzorkovanja zraka koje je obavila tvrtka Dvokut ECRO iz Zagreba danas još nisu bili dostupni. Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Marina Halužan rekla nam je da inspekcija zaštite okoliša nije zaprimila rezultate, a to nam je potvrdio i zakonski naručitelj ispitivanja Adriano Ritoša iz tvrtke Brati Ritoša čije je skladište stradalo u požaru te dodao da će ih proslijediti našem listu čim ih zaprimi.

Voditelj službe za zdravstvenu ekologiju pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović rekao nam je da nije bio uključen u uzorkovanje zraka te je napomenuo da se ono u ovakvim slučajevima treba provesti tijekom požara, a da se naknadno eventualno može analizirati sastav vodotoka u blizini požarišta, što je pak u nadležnosti vodopravne inspekcije.

Štoviše, još uvijek se ne zna koji se spojevi analiziraju te hoće li ispitivanje uključivati i one opasne, kao što su dioksini i furani koji mogu nastati spaljivanjem velikih količina PVC-a.
Podsjetimo, u potpuno srušenom podzemnom skladištu površine 4.000 četvornih metara nalazilo se oko 75 tona ambalaže i proizvoda od PVC-a te oko 12 tona briketa za potpalu.

Iz lokaliziranog požarišta u Pazinki danas se još uvijek dimilo, iako je gašenje zapravo okončano.

- Uglavnom se radi o isparavanjima iz objekta koji se polako hladi, a tek tu i tamo se javi neko zanemarivo žarište koje ugasimo, kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin Serđo Šilić čiji će djelatnici nastaviti dežurati pored sumornog požarišta, do njegove potpune sanacije. Stožer za zaštitu i spašavanje pod vodstvom pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića tijekom jutra je obišao lokaciju utvrdivši da nema opasnosti za rad pa je djelatnicima industrijske zone Pazinka dozvoljen ulazak u radne prostore. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter