Iz Nezakcija ukradeni arheološki izlošci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati je pocinitelj u noci s ponedjeljka na utorak na arheološkom nalazištu "Nezakcij" u Valturi, koje je u vlasništvu Arheološkog muzeja Istra iz Pule, provalio u spremište u kojem su se držali arheološki predmeti u izložbenim vitrinama. Lopov je iz tih vitrina ukrao više raznih predmeta, prapovijesnih i rimskih. Kako navodi PU istarska u svom priopcenju tocan broj, vrsta i vrijednost otudenih predmeta utvrdit ce strucni djelatnici muzeja.

- Ukradeno je 20-ak predmeta, tocnije osam iz prapovijesnog doba, dva iz srednjeg vijeka, i desetak predmeta iz razdoblja antike, rekao nam je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

- Kolege sada pregledavaju dokumentaciju. Materijalna šteta nije velika jer zgrada sama po sebi nema uvjeta za cuvanje predmeta velike materijalne vrijednosti. No, vrijednost tih predmeta u smislu kulturnog i arheološkog dobra je izuzetno velika.

Zbirka se na tom podrucju nalazi od 1983. godine i baš smo imali u planu postavu obnoviti i osuvremeniti, odnosno postaviti nove panoe i maknuti neke predmete. Imali smo devastacija u Nezakciju, krao se i alat, ali nikada do sada nije ukradeno kulturno dobro. Lopov na ukradenim predmetima nece ništa zaraditi, odnosno može si samo zakomplicirati život. Ovo je cin cistog vandalizma i obijesti, i nadam se da ce policija vrlo brzo pronaci pocinitelje i vratiti predmete, rekao je Komšo.


Podijeli: Facebook Twiter