Iz New Yorka i Abu Dhabija po jazz lekcije u Grožnjan

Spontana svirka polaznika i mentora Ljetne jazz akademije HGM-a na grožnjanskim ulicama
Spontana svirka polaznika i mentora Ljetne jazz akademije HGM-a na grožnjanskim ulicama

Pedesetak glazbenika svih generacija puna dva tjedna marljivo je učilo, radilo i sviralo u Grožnjanu pod mentorstvom međunarodne ekipe profesora u sklopu nedavno završene Međunarodne ljetne jazz akademije Hrvatske glazbene mladeži. Ljetna jazz akademija u Grožnjanu djeluje punih 40 godina uz kratku pauzu od nekoliko godina, a u "obnovljenom" izdanju radi jubilarnih 15 godina.

- Sve je to pokrenuo velikan jazza Boško Petrović, koji je okupio vrhunski tim mentora, te je već prve godine škola privukla dvadesetak znatiželjnih mladih glazbenika koji su se željeli okušati u jazzu. Cijela priča krenula je uz enormnu dozu entuzijazma, koji je i danas sveprisutan pokretač škole, što je, vjerujem, i jedan od razloga što to tako dobro funkcionira. Polaznici mogu svake večeri slušati vrsne glazbenike iz cijelog svijeta koji nastupaju u sklopu festivala Jazz is Back! BP, a imaju priliku i nastupiti i dijeliti pozornicu s njima, kao i cijelog dana raditi, stvarati, družiti se i učiti u okruženju međunarodne ekipe glazbenih znalaca, kaže Mojca Makovac, voditeljica Međunarodnog kulturnog centra Grožnjan.

I učenici grožnjanske Ljetne jazz akademije dolaze iz cijelog svijeta, a svakako valja spomenuti članove Jazz orkestra mladih Savezne Republike Njemačke BuJazzO, koji su održali sjajan koncert, dar njemačkog veleposlanstva u povodu ulaska Hrvatske u EU, a potom su i sudjelovali u radu jazz akademije HGM-a.

 Iako joj je tek šest godina, Njujorčanka Elis Bonilla došla je u grožnjansku školu učiti svirati trubu. Osim trube, svira i klavir. "Sviđa mi se truba, a jednog dana bih voljela naučiti svirati i saksofon", kaže Elis. Iz Abu Dhabija dolaze gitarist Gennaro Siena i pijanistica Irina Zakharova. (Piše T. TIDIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

ČITAJTE VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter